Kinderopvang blijft betaalbaar

Vrijdag 20 juni heeft het kabinet een besluit genomen over de aanpassingen in de kinderopvang. Om de kinderopvang in de toekomst voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden, zijn aanpassingen nodig.

Het kabinet investeert tot 2011 1,6 miljard euro extra, en daarnaast nog eens 700 miljoen structureel. Van ouders wordt eveneens een beperkte hogere bijdrage verwacht. Gezinnen met een laag inkomen gaan gemiddeld vijf euro per maand extra bijdragen, gezinnen met een modaal inkomen vijftien euro en gezinnen met een jaarinkomen vanaf 90.000 euro gaan zo’n 65 euro extra betalen.

Vanaf 2010 zal de gastouderopvang worden aangepast. Er zullen dan twee vormen zijn: kleinschalige opvang in thuiscreches, en informele opvang. Hiervoor zullen andere maximum uurtarieven gelden dan voor de gebruikelijke kinderopvang, respectievelijk 4 euro en 2,50 euro. Omdat alle gastouders vanaf 2010 aangesloten moeten zijn bij een formele kinderopvang, komt de rol van de gastouderbureaus te vervallen.

Bij deze maatregelen is steeds een aantal uitgangspunten in acht genomen. Zo moet de kinderopvang voor iedereen die arbeid en zorg combineert betaalbaar en toegankelijk blijven. Er moet keuzevrijheid zijn voor ouders en de kinderopvang moet een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen zijn. Tot slot worden misbruik en oneigenlijk gebruik van het stelsel tegengegaan.