Heemskerk en Vogelaar investeren in de wijkeconomie

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) willen het vestigingsklimaat voor bedrijven in de wijken verbeteren en het ondernemerschap stimuleren. Dat schrijven de bewindslieden vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondernemerschap en bedrijvigheid dragen bij aan de kracht van een wijk. Het zorgt voor nieuwe werkgelegenheid en economische groei, solidariteit tussen wijkbewoners en nieuwe toekomstperspectieven. Bedrijven stimuleren de leefbaarheid van een wijk door investeringen in panden, voorzieningen en omgeving. De staatssecretaris en de minister zijn dan ook verheugd dat dit uitgangspunt in alle wijkactieplannen voor de 40 aandachtswijken is uitgewerkt in concrete voorstellen.

Het ministerie van Economische Zaken overlegt met de 31 grootste gemeenten (G31) over een investering van zeven miljoen euro voor de wijkeconomie afkomstig uit middelen voor het Grotestedenbeleid. Met deze impuls kunnen voorbeeldprojecten en onderzoeken op het gebied van wijkeconomie binnen de G31 worden opgestart. Aandachtspunten van Heemskerk en Vogelaar om het vestigingsklimaat te verbeteren zijn onder meer de aanpak van leegstand, diversiteit in het winkelaanbod, samenwerking tussen ondernemers en een betere dienstverlening van de gemeentelijke overheden. Zij willen ondernemerschap in wijken stimuleren door verdere ontwikkeling van microfinanciering, het bevorderen van de veiligheid en ondersteuning van wijkondernemers in samenwerking met bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en MKB-Nederland.

Daarnaast wordt momenteel bekeken of in het kader van Maatschappelijke Sectoren & ICT dit jaar zeven miljoen beschikbaar gesteld kan worden voor ICT-projecten in wijken. ICT kan helpen bij het verbeteren van de leefbaarheid in wijken op bijvoorbeeld het gebied van wonen, veiligheid en sociale samenhang. Ook kan door ICT de betrokkenheid van mensen bij de wijk worden versterkt. Bijvoorbeeld door het doorgeven van overlastgevende zaken via het internet of inspraak over de inrichting van de wijk.

Meer informatie:
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl

Voor journalisten
Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 72 56/ 06 46152406, r.p.stevens@minez.nl
Elaine de Boer, persvoorlichter minister van VROM/ WWI, 070-33 90601/ 06 27020608 elaine.deboer@minvrom.nl