Criminele illegalen sneller uitgezet of vast

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Albayrak om criminele illegalen harder aan te pakken. Albayrak laat de Tweede Kamer weten dat haar inspanningen er primair op gericht zijn om criminele illegalen uit te zetten. Als dit niet direct mogelijk is, wil zij criminele illegalen zo lang mogelijk ten behoeve van de uitzetting of in het kader van het strafrecht vastzetten. Ook vreemdelingen die een herhaald asielverzoek indienen worden voortaan vaker in vreemdelingendetentie genomen na afwijzing van hun asielverzoek.

Albayrak zet met haar nieuwe maatregelen in op het maximaal bestrijden van de overlast door illegaliteit voor de samenleving. Grote groepen asielzoekers waarvan aanwijzingen bestaan dat zij al langere tijd illegaal in Nederland verblijven, krijgen vaker te maken met vrijheidsbeperkende maatregelen, waaronder een intensieve meldplicht. Illegale vreemdelingen met criminele antecedenten worden al voorafgaande aan de behandeling van hun asielverzoek in vreemdelingendetentie genomen.

De staatssecretaris zet ook het strafrecht in om de samenleving te beschermen tegen criminele illegalen. Zo wordt het mogelijk om illegale veelplegers, die voor veel overlast zorgen, voor maximaal twee jaar op te nemen in Inrichtingen voor Stelselmatige Daders (ISD).

Albayrak heeft oog voor de kwetsbare positie waar bepaalde illegalen zich in bevinden en wil de uitwassen die voortvloeien uit illegaliteit voor de samenleving en de slachtoffers minimaliseren. De knelpunten rond medische zorg, onderwijs en jeugdzorg zijn inmiddels grotendeels aangepakt.