Antwoorden op kamervragen over aankondiging activistisch trainingskamp

Vragen van het lid Teeven (VVD) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de aankondiging van een activistisch trainingskamp. (Ingezonden 29 mei 2008)

Vraag 1

Bent u bekend met de aankondiging van een activistisch trainingskamp van 30 mei t/m 1 juni 2008? 1)

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Zijn de opsporingsinstanties bekend met de aankondiging en met name de locatie van dit aangekondigde activistisch trainingskamp? Zo neen, zult u hier met spoed een onderzoek naar (laten) starten?

Antwoord 2

De opsporingsdiensten waren bekend met de aankondiging. De exacte locatie is niet bekend. Vooralsnog zie ik geen noodzaak hier onderzoek naar te doen.

Vraag 3

Op welke wijze treden politie en Justitie momenteel op tegen dergelijke initiatieven en activiteiten in het licht van ondermeer de strijd tegen het terrorisme, dierenrechtenactivisme en excessen binnen het krakercircuit?

Antwoord 3

In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat het trainen van activisten is toegestaan zolang de openbare orde niet wordt verstoord en er geen strafbare (voorbereidings) handelingen worden gepleegd. Van het trainen van activisten voor het uitvoeren van radicale acties, noch van het verstoren van de openbare orde of het plegen van strafbare feiten lijkt in het onderhavige geval sprake te zijn. De AIVD en opsporingsdiensten hebben aandacht voor ontwikkelingen op dit terrein. Indien geconstateerd wordt dat strafbare voorbereidingshandelingen plaatsvinden, zullen politie en het Openbaar Ministerie handelend optreden.

Vraag 4

Deelt u de opvatting dat dergelijke trainingskampen een directe bedreiging vormen voor de Nederlandse samenleving waar hard tegen opgetreden dient te worden? Zo ja, kunt toelichten op welke wijze zal worden opgetreden tegen dit specifieke kamp op een geheime locatie? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4

Ik deel die mening niet. Tot op heden hebben dergelijke actiekampen niet geleid tot een directe bedreiging voor de Nederlandse rechtsorde. Dergelijke aankondigingen zijn in het verleden wel vaker gedaan, dikwijls betreft het hier bijeenkomsten die geen doorgang vinden.


Vraag 5

Kunt u de Kamer toezeggen hier actief tegen op te treden om te voorkomen dat dit trainingskamp doorgang vindt en te onderzoeken op welke wijze dergelijke activistische kampen in de toekomst (op nationaal dan wel lokaal niveau) verboden kunnen worden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5

Zolang er geen sprake is van het verstoren van de openbare orde, het plegen van strafbare feiten of van strafbare voorbereidingshandelingen, is er geen rol voor de politie of het Openbaar Ministerie. Door het lokale bestuur kan eventueel wel worden ingegrepen, bijvoorbeeld door het verbieden van een dergelijke bijeenkomst, mochten overwegingen met betrekking tot de openbare orde daartoe aanleiding geven. Daarvan is in het onderhavige geval niet gebleken.