Uitvoering Sociaal Economisch Initiatief Bonaire kan starten

Staatssecretaris Bijleveld en gedeputeerde El Hage van Staatkundige Structuur van Bonaire hebben vandaag in Den Haag het implementatieplan voor het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) ondertekend. Met dit implementatieplan SEI kan gestart worden met de uitvoering van ruim 20 (grote) projecten op het eiland ter waarde van 19,5 miljoen gulden. Het implementatieplan is een uitwerking van het in oktober 2007 door de Rijksministerraad geaccordeerde SEI.

Voor Nederland is investeren in sociaal economische ontwikkeling van groot belang bij de structurele aanpak van de armoedeproblematiek en het bieden van perspectief aan de bevolking op de eilanden van de Nederlandse Antillen zelf. In dit licht werd in zowel het hoofdlijnenakkoord van 2005 als de slotverklaring van 2006 opgenomen dat Nederland middelen beschikbaar stelt voor een Sociaal Economisch Initiatief voor elk eiland.

Het doel van dit Sociaal Economisch Initiatief is een verbeterde financieel-economische situatie bij aanvang van de nieuwe staatkundige rol van Bonaire binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dit initiatief bevat ruim 20 maatregelen c.q. projecten verdeeld over zes beleidsterreinen: Ontwikkelingsvisie & Ruimtelijke Ordening, Reactiveren Wijken, Infrastructuur, Regulering & Investeringsklimaat, Arbeidsmarkt & Scholing en Toerisme. Voorbeelden zijn de uitbreiding van de capaciteit kinderopvang, het opstarten van voorzieningen Openbaar Vervoer, aanleg parkeerplaatsen en wandel-/fietspaden, de vernieuwing van wegen en woningbouw.

Nu het Implementatieplan getekend is kan het Eilandgebeid Bonaire projectvoorstellenvoor financiering aanbieden aan de Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (USONA).