Institutionele Versterking en Bestuurskracht Sint Eustatius

Sint Eustatius en Nederland hebben vandaag in Den Haag het Protocol voor een nieuw Samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) 2008 ondertekend. Voor dit IVB programma is voor 2008 in beginsel 829.000 gulden beschikbaar. Dit is 20 procent van de totale samenwerkingmiddelen voor alle programma’s van Sint Eustatius plus 230.000 gulden, dat over was van andere programma’s.

Het programma borduurt voort op het samenwerkingsprogramma Bestuurlijke Ontwikkeling, dat in de periode 2002 - 2007 is uitgevoerd. Het nieuwe IVB sluit naast de aanbevelingen uit de evaluatie van het oude programma van 2002 – 2007 ook aan op de staatkundige veranderingen en bereidt Sint Eustatius voor op de nieuwe taken en verantwoordelijkheden als openbaar lichaam. Het IVB-programma voor Sint Eustatius is gesplitst in drie onderdelen, alle gericht op het ondersteunen van het Eilandgebied Sint Eustatius tijdens de transitieperiode naar een nieuwe staatkundige structuur van openbaar lichaam, waarbij invulling wordt gegeven aan de gemaakte afspraken op het gebied van:

  • het versterken van cruciale functies, waaronder ondersteuning van het Bureau van de Eilandsecretaris en de afdeling Financiën;
  • het versterken van het bestuurlijk apparaat;
  • training en opleiding van overheidspersoneel.

Voor dit IVB programma is voor 2008 in beginsel Nafl 829.000 beschikbaar; dit is 20% van de totale samenwerkingmiddelen voor alle programma’s van Sint Eustatius plus Naf 230.000 dat over was van andere programma’s. Gedurende de uitvoering van de samenwerkingsprogramma’s zal aan de hand van de voortgangsgegevens in onderling overleg met Nederland bekeken worden of er interne overhevelingen plaats zullen vinden tussen de programma’s Institutionele Versterking en Bestuurskracht, Onderwijs en Jongeren en Sociaal-Economisch Initiatief.