Consultatie Bgfo

Het ministerie van Financiën legt een conceptbesluit ter wijziging van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo) ter consultatie voor. De wijziging betreft vooral aangescherpte regelgeving voor beleggingsverzekeringen en kredietreclames en een verduidelijking van de provisieregelgeving.

De nieuwe regels voor beleggingsverzekeringen hebben tot doel het meer inzicht te geven in de verschillende kosten die aan zulke polissen verbonden zijn. Jaarlijks moet informatie worden verstrekt over de waardeontwikkeling van de polis. Daarnaast moet duidelijk zijn wat de gevolgen zijn van voortijdige beë indiging of wijzing van een polis. Ook worden in het besluit de regels rond kredietreclame aangescherpt. Ten slotte wordt verduidelijkt hoe de provisieregelgeving van toepassing is op bemiddelaars die een complex (hypothecair) product samenstellen of algemeen in de markt verkrijgbaar stellen.

Achtergrond

Beleggingsverzekeringen zijn al geruime tijd in opspraak. In oktober 2006 kwam een oriënterend onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM) in de openbaarheid, waaruit bleek dat de door de AFM bij enkele verzekeraars onderzochte producten complex, ondoorzichtig en relatief duur waren. Daarop heeft het Verbond van Verzekeraars de commissie De Ruiter ingesteld, met de opdracht aanbevelingen te doen om de transparantie van beleggingsverzekeringen te vergroten. De commissie De Ruiter heeft in december 2006 haar eindrapport gepresenteerd.
Bij brief van 19 januari 2007 heeft de minister van Financiën het rapport, en zijn reactie daarop, aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal gezonden. In die brief merkte hij op dat het in de eerste plaats aan de verzekeraars zelf is om uitvoering te geven aan de aanbevelingen van de commissie De Ruiter, maar dat ook de wetgever hierin een verantwoordelijkheid heeft. Met de voorgestelde wijzigingen in de Bgfo wo rdt dit voornemen uitgevoerd.

Met het voorgestelde besluit worden enige regels die gelden voor kredietverstrekking aangepast. De meeste aanpassingen vloeien voort uit de resultaten van de flitsevaluatie naar de regels voor kredietreclame die de Minister van Financiën op 12 januari 2007 (Kamerstukken II 2006/07, 29 942, nr. 37) naar de Tweede Kamer heeft gezonden. In de flitsevaluatie is onder andere bezien of onderdelen van de regels voor kredietreclame moeten worden aangescherpt. Naast aanpassing van de regels voor kredietreclame worden redactionele wijzigingen van de artikelen 68 en 113 van het Bgfo doorgevoerd.

De provisieregelgeving is ingegaan op 1 januari 2007. Marktpartijen hebben aangegeven dat er onduidelijkheid bestond met betrekking tot de toepasselijkheid van de regels voor complexe hypothecaire producten die door bemiddelaars worden samengesteld of algemeen in de markt verkrijgbaar worden gesteld. Het ministerie heeft na overleg bevestigd dat de regelgeving ook van toepassing is op deze producten en het ministerie heeft in de brief aangegeven de regelgeving in die zin te verduidelijken. De voorgestelde aanpassing van het Bgfo bewerkstelligt dit.

Het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo) is een algemene maatregel van bestuur die gedragsregels bevat ter uitvoering van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Deze wet regelt het toezicht op de financiële sector in Nederland.

Consultatie

Het conceptbesluit met toelichting wordt ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen, de toezichthouder, brancheorganisaties en andere relevante partijen. Reacties op het conceptbesluit en de nota van toelichting ontvangt het ministerie graag uiterlijk op 15 augustus 2007.