Beleving van de ondernemer centraal bij vermindering regeldruk

Het kabinet wil komen tot een merkbare vermindering van de regeldruk voor bedrijven. Daarom staat de beleving van de ondernemer centraal bij het vaststellen van de problemen en het formuleren van oplossingen.

Vertrouwen is daarbij het uitgangspunt van het kabinet. Dat schrijven staatssecretaris De Jager (Financiën) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) in het Plan van aanpak regeldruk bedrijven 2007 -2011'.

Het kabinet heeft voor de periode tot 2011 de doelstelling om de administratieve lasten met 25 procent te verlagen, de lasten voor het naleven van de regels terug te dringen en de lasten van toezicht op verschillende domeinen met gemiddeld 25 procent te verminderen. Om de gestelde doelen re realiseren werkt het Kabinet vanuit een concreet werkprogramma. Problemen waarvan de oplossing in het verschiet ligt of waar aan de oplossing gewerkt wordt zijn onder meer de betaling van auteursrechten, de administratieve lasten voor het transport van afval, de problematiek rond venstertijden, meerdere vergunningaanvragen voor dezelfde activiteit, rapportages en keuringen en de problematiek rond de loonaangifte. Ten aanzien van nalevingkosten wordt samen met het bedrijfsleven bepaald waar de kosten onevenredig hoog zijn, en een kwantitatieve target voor vermindering gesteld. Ook worden de administratieve lasten voor het bedrijfsleven opnieuw gemeten.

De staatssecretarissen De Jager en Heemskerk zetten verder op korte termijn een aantal aanvullende acties in gang om de gestelde doelen te realiseren:

  • Merkbare versnelling van de vergunningverlening (lex silencio en bundeling van vergunningen);
  • Verbeterde dienstverlening (normen voor dienstverlening; één digitaal loket voor ondernemers, verbetering van transparantie en kenbaarheid van regels);
  • Betere informatievoorziening via het bedrijvenloket;
  • Verminderingen van kosten voor het aanvragen van subsidies.
  • Vermindering van de administratieve lasten uit Europa door voorstellen te doen voor de aanpak van regels uit de Europese Unie;
  • Vorming voorhoede door twintig gemeenten waarin regeldruk wordt aangepakt;
  • Aanpak medebewindwetgeving die gemeenten hindert regeldruk aan te pakken;
  • Doorlichten van alle VNG-modelverordeningen op regeldruk;
  • Versterking van de toets van het effect van nieuwe (decentrale) wet- en regelgeving op de administratieve lasten;
  • Handhaving van de externe toets op administratieve lasten door Actal tot 2011, en een versterking van de strategische advisering door Actal;
  • Uitbreiding samenwerking tussen het ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Zaken.

Om ervoor te zorgen dat de regeldruk voor ondernemers merkbaar vermindert, vinden staatssecretaris De Jager en staatssecretaris Heemskerk het essentieel dat de ideeën die leven bij het bedrijfsleven ook daadwerkelijk hun weg vinden naar de politiek en de ministeries. Daarom komt er één meldpunt regeldruk zodat bedrijven hun klachten niet meer bij verschillende loketten hoeven in te dienen. Het kabinet stelt verder een 'Commissie Regeldruk Bedrijven' in om de voortgang kritisch te blijven volgen. De commissie zal bestaan uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, betrokken departementen, medeoverheden en uitvoeringsorganisaties. Om de maatregelen te toetsen, worden bij een groep ondernemers periodiek metingen van de (beleefde) lasten uitgevoerd.

De maatregelen uit het plan van aanpak hebben een voortrollend karakter. Dat betekent dat het werkprogramma zich blijft ontwikkelen op basis van nieuwe suggesties uit het bedrijfsleven.