VROM-Inspectie positief over provincie Fryslân

De provincie Fryslân voert het grootste deel van haar VROM-taken en watergerelateerde taken (op het gebied van Verkeer & Waterstaat) goed uit. Op drie punten kan de uitvoering van de wettelijke taken verbeterd worden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de VROM-Inspectie en de Inspectie Verkeer & Waterstaat dat in de tweede helft van 2007 is uitgevoerd. De inspecties hebben de resultaten in mei 2008 besproken met de provincie. Het College van Gedeputeerde Staten heeft inmiddels besloten tot maatregelen naar aanleiding van het onderzoek.

De provincie Fryslân presteert met name goed bij de ruimtelijke taken (streekplan, beoordeling gemeentelijke plannen, stimulering en een aantal overige taken). Ook een aantal specifieke milieutaken (geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid) en het grootste deel van de taken op het gebied van wonen voert de provincie goed uit. Het toetsingsinstrument voor gemeentelijke ruimtelijke plannen en de beleidsnotitie Toezicht en handhaving bij Bodemsaneringen zijn zelfs als excellent gekwalificeerd en kunnen als voorbeeld dienen voor andere provincies.

Verbeteringen zijn nodig in de uitvoering van taken bij milieutoezicht, de huisvesting van statushouders en een aantal watergerelateerde taken, zoals onderhoudsbaggeren, rioleringstaken en lozingen in niet-gerioleerde gebieden en taken op het gebied van badinrichtingen en zwemgelegenheden. Bij de uitvoering van deze taken stellen de beide inspecties verbeteringen voor.
De VROM-Inspectie is in 2005 gestart alle provincies te onderzoeken op de kwaliteit van uitvoering van wet- en regelgeving. Fryslân is een van de laatste provincies waar het onderzoek is afgerond. De provincie Fryslân staat landelijk gezien in de kopgroep van provincies die beoordeeld zijn.

Dit provincieonderzoek is door VROM-Inspectie en Inspectie Verkeer & Waterstaat gezamenlijk uitgevoerd. Rijksdiensten zoeken steeds vaker deze vormen van samenwerking. Daarmee wil het rijk de belasting door toezicht beperken (één gezamenlijk onderzoek in plaats van twee verschillende) zonder dat de kwaliteit daaronder lijdt.
De rapportage over Fryslân is opgesteld in de Friese taal. De Algemene wet bestuursrecht biedt de mogelijkheid om de Friese taal te gebruiken in het verkeer met bestuursorganen voor zover deze in de provincie Fryslân zijn gevestigd. De inspecties willen met het rapporteren in de Friese taal duidelijk maken dat ze geworteld zijn in de regio.

Download