Verkiezing plattelandsontwikkelingsproject van het jaar

Er komt een verkiezing van het plattelandsontwikkelingsproject van het jaar. Dit heeft het Comité van Toezicht op het Plattelandsontwikkelingsprogramma Nederland van de programmaperiode 2007-2013 besloten. Het Comité vergaderde voor de tweede keer in deze programmaperiode op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het Comité van Toezicht ziet toe op een doeltreffende uitvoering van het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2). POP2 is een subsidieprogramma in het kader van het Europese plattelandsbeleid waarmee in totaal meer dan twee miljard euro kan worden geïnvesteerd in een mooier, leefbaarder en vitaler platteland in Nederland.

Het doel van de verkiezing van POP-project van het jaar is om de bekendheid van (de mogelijkheden van) het plattelandsontwikkelingsprogramma te vergroten en potentiële subsidieaanvragers op projectideeën te brengen. Provincies en het ministerie van LNV kunnen projecten nomineren uit de vier doelstellingen van het programma. Deze doelstellingen zijn het versterken van de concurrentiekracht van de land- en bosbouwsector, het verbeteren van het milieu en de natuur, het verbeteren van de leefbaarheid van het platteland en de diversificatie van de plattelandseconomie, en de uitvoering van de Leader-aanpak (plattelandsontwikkeling door lokale actiegroepen).

Uit elke doelstelling wordt een winnend project gekozen. Uit deze vier projecten wijst een jury vervolgens de winnaar aan. De winnende projecten ontvangen een plaquette en een geldbedrag van tweeduizend euro. De winnaars worden ook opgenomen in de brochure met praktijkvoorbeelden die aan het einde van de programmaperiode (2013) wordt uitgebracht.

De organisatie is in handen van het Regiebureau POP in samenwerking met het Netwerkteam van het Nationaal Plattelandsnetwerk. Omdat alleen voltooide projecten kunnen meedingen naar een prijs is de eerste verkiezing eind 2009.