"Bij aanpak schooluitval doet elk talent er toe"

In de regio’s Achterhoek en Stedendriehoek heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt op maandag 16 juni twee convenanten ondertekend met scholen, gemeenten en provincies om voortijdig schooluitval tegen te gaan.

De aanpak van schooluitval is voor de staatssecretaris topprioriteit. Het kabinet stelt tot 2011 een extra bedrag van 71 miljoen euro beschikbaar. Per daadwerkelijk voortijdig schoolverlater minder krijgen scholen een bedrag van 2.000 euro.

De eerste bijeenkomst vond plaats in stadion De Vijverberg van voetbalvereniging de Graafschap in Doetinchem. Met het project ‘De Graafschap helpt scoren’ worden jongeren weer op het juiste pad gebracht met sport en onderwijs. De voetbalprofs zijn daarin een stimulerende factor; zij praten met leerlingen over doelen, discipline en sport om zodoende een bijdrage te leveren aan de aanpak van voortijdig schooluitval. Ook Bureau JOUW Unit adviseert jongeren tot 23 jaar met een passende opleiding of een goede combinatie tussen school en werk werd met een film kort onder de aandacht gebracht (eventueel).

Tijdens een mini-symposium blijkt de methode van de Achterhoek zijn vruchten af te werpen. “Verbondenheid is een deel van het geheim”, stelde burgemeester Kaiser van Doetinchem, die optrad als dagvoorzitter. Met de ondertekening van het convenant zetten de partijen in om het aantal voortijdig schoolverlaters met 40% in 2011 te minderen. Een verlaging van 886 naar 530.

In Zutphen bezocht de staatssecretaris eerst het OnderwijsZorgCentrum waar zij sprak met leerlingen en hun ouders. Tijdens de bijeenkomst in het Oude Stadhuis benadrukten lokale bestuurders van de Stedendriehoek en provincie Gelederland het belang van de gezamenlijke inspanningen om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Met het convenant wil Stedendriehoek in 2011 552 minder voortijdige schoolverlaters hebben dan in 2005-2006. Toen waren dat er van 1.380.

Op symbolische wijze heeft de staatssecretaris het convenant ondertekend door haar handtekening te plaatsen op t-shirts van leerlingen met de opdruk ”Stedendriehoek tekent voor mij”. Met het convenant wil Stedendriehoek in 2011 552 minder voortijdige schoolverlaters zijn dan in 2005-2006. Toen waren dat er van 1.387.

Van Bijsterveldt benadrukte dat de ontplooiing van leerlingen van groot belang is. “Elk talent is er één en doet er toe. We moeten alles inzetten om Nederland sterk te maken en te houden en daarvoor hebben we deze jongeren ook hard nodig. Samenwerking tussen de verschillende partijen is daarbij van cruciaal belang.”