Postbus 51-campagne ‘Het begint met taal’ van start

Wie in Nederland een toekomst op wil bouwen, moet de Nederlandse taal spreken en verstaan. Een uitgelezen kans om vooruit te komen in de maatschappij. Dat is de boodschap van de landelijke publiekscampagne over het belang van het leren van de Nederlandse taal. Minister-president Balkenende en minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie hebben vandaag in Den Haag het startsein gegeven voor de campagne: 'Het begint met taal. De Nederlandse taal verbindt ons allemaal.'

De Postbus 51-campagne 'Het begint met taal' maakt deel uit van een brede, maatschappelijke campagne over inburgering. Het spreken van de Nederlandse taal is van groot belang om mee te kunnen doen in de samenleving. Het is een kans die de inburgeraar moet grijpen. Om een praatje te kunnen maken met de buren, de weg te vragen, je kinderen te helpen met school en bij het vinden van een baan. Samenleven begint met elkaar verstaan.
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken werkt de overheid in de campagne samen met gemeenten, scholen, vakbonden en maatschappelijke organisaties. De campagne richt zich op het leren van de Nederlandse taal en vraagt aandacht voor de werving van vrijwilligers die een inburgeraar willen helpen bij het leren en oefenen van de taal.

Taalkoppels
Gemeenten hebben aangegeven dat ze de komende drie jaar 10.000 taalkoppels willen vormen. Vogelaar stelt daarvoor 11 miljoen euro beschikbaar. Nog voor de zomer maakt minister Vogelaar afspraken met het Nederlandse Rode Kruis, Gilde Nederland, Humanitas, Vluchtelingenwerk Nederland en het Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties over werving, training en begeleiding van taalcoaches. Het staat gemeenten vrij daarover ook afspraken te maken met andere partijen en organisaties.
Verder wil minister Vogelaar dit jaar afspraken maken met werkgevers en werknemers om op de werkvloer inburgeringsprogrammas te realiseren. Een programma voor werknemers dat het leren van de taal combineert met werk én een programma voor inburgeraars om naast het leren van de taal praktijkervaring op te kunnen doen met een stage.

Eind vorig jaar bleek de uitvoering van de Wet inburgering voor gemeenten te ingewikkeld. Met lege klaslokalen als gevolg. Minister Vogelaar heeft de wet vereenvoudigd. Daarnaast voert zij overleg met de vier grote steden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de taalaanbieders over mogelijke oplossingen voor de stagnatie. Met het vorig jaar gepresenteerde Deltaplan Inburgering wil het kabinet de uitvoering en kwaliteit van inburgering verbeteren. Doel is meer mensen te laten inburgeren op een zo hoog mogelijk taalniveau. Voor de uitvoering van het Deltaplan is deze kabinetsperiode 460 miljoen euro extra beschikbaar.

In de bibliotheek van de Haagse wijk Transvaal lanceren premier Balkenende (rechts) en minister Vogelaar (links) de nieuwe Postbus 51-campagne Het begint met taal. In het midden taalcoach Chris Huiskens en cursist Julia del Carmen.

Premier Balkenende interviewt taalcoach Chris Huiskens, die verhaalt over het belang van gastvrijheid van Nederlanders.

Minister Vogelaar bedankt en feliciteert cursist Julia del Carmen.

Minister Vogelaar bedankt journaliste Hulya Cigdem, die een toespraak hield over haar ervaringen met het leren van de Nederlandse taal.

Minister Vogelaar in gesprek met een bewoonster van de wijk Transvaal die ook een taalcursus volgt.

Journaliste Hulya Cigdem kwam op haar vijftiende naar Nederland om te trouwen. Jaren later ging ze een taalcursus volgen. Dat werd het begin van een succesvolle loopbaan.