Antwoorden op kamervragen van Halsema over de voorgenomen ziekenhuisfusie in Zeeland

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

16 juni 2008

CZ-K-U-2849313

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Halsema (GroenLinks) over de voorgenomen ziekenhuisfusie in Zeeland (2070819280).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving over de plannen voor een ziekenhuisfusie in Zeeland waarin melding wordt gemaakt van een mogelijke belangenverstrengeling en intimidatie door leidinggevenden en directie? 1,2)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat is uw reactie op de berichtgeving over mogelijke belangenverstrengeling door betrokkenheid van een commerciële partij, bij de plannen voor de ziekenhuisfusie?

Antwoord 2

Op mijn verzoek hebben de betreffende ziekenhuizen laten weten geen betrekkingen te hebben met commerciële zorgaanbieders. Private initiatieven, zoals die thans in de zorgsector landelijk opbloeien, zijn ook in Zeeland ontstaan, maar die hebben zich niet in het bijzonder geconcentreerd rondom Goes en kunnen derhalve dan ook geen aanleiding hebben gevormd tot de locatiekeuze.

Vraag 3

Wat is uw reactie op het gedrag van de ziekenhuisdirectie en leidinggevenden ten opzichte van het personeel, mede ten aanzien van de gang van zaken rondom een handtekeningenactie onder het personeel?

Antwoord 3

Ik heb u in antwoord op de kamervragen van kamerlid Agema (PVV) over intimidatie van ziekenhuismedewerkers (CZ-K-U-2849302) laten weten dat het starten van een handtekeningen- en posteractie door het personeel door het betreffende ziekenhuis is bevestigd. Aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis zijn geen incidenten gemeld over grove intimidatie en belemmeringen van de petitie door leidinggevenden. De Raad van Bestuur sluit echter niet uit dat de spanning van het moment van invloed is geweest op de communicatie tussen leidinggevende en personeel. Het zou hier eerder gaan om een incident dan om benoembare, systematische intimidatie door leidingevenden.

Vraag 4

Welke onderzoeken naar de ziekenhuisfusie in Zeeland lopen nu? Worden zaken als belangenverstrengeling en machtsmisbruik ook in deze onderzoeken meegenomen? Zo neen, bent u bereid onderzoek te laten doen?

Antwoord 4

De Nederlande Mededingingsautoriteit (NMa) verricht op dit moment een onderzoek naar de vraag of partijen mogelijkerwijs al gefuseerd zijn voordat een vergunning door de NMa is afgegeven.
In de beoordeling van de nog in te dienen fusieaanvraag neemt de NMa de mogelijke invloed van commerciële (zorg)activiteiten mee voor zover sprake is van horizontale overlap dan wel een verticale relatie tussen deze commerciële activiteiten en de activiteiten van de bij de concentratie betrokken partijen. Hierbij staat de vraag centraal of de relaties leiden tot een significante beperking van de daadwerkelijke mededinging.

Vraag 5

Deelt u de mening dat thuisbevallen op Walcheren mogelijk moet zijn en blijven? Hoe beoordeelt u in dat kader het beslisdocument van de directie waarin verloskundige zorg niet wordt genoemd? 3)

Antwoord 5

Mijn inspanningen zullen erop gericht zijn de mogelijkheid tot thuisbevallingen op Walcheren te behouden. De gevolgen van het fusievoornemen van de Zeeuwse ziekenhuizen op de eerstelijnszorg, dus ook de verloskundige zorg, maken deel uit van de kwaliteitstoets door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingeval van een fusieaanvraag door de Zeeuwe ziekenhuizen. De IGZ zal via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) haar advies hierover uitbrengen aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Vraag 6

Wat is uw reactie op de motie inzake de ziekenhuisfusie die op 21 april 2008 is aangenomen door de gemeenteraad van Middelburg en die op 24 april 2008 in stemming wordt gebracht in de gemeente raden van Veere en Vlissingen?

Antwoord 6

Deze motie illustreert de weerstand die er bestaat tegen de voorgenomen fusie. De Raden van Toezicht van de ziekenhuizen hebben intussen intiatieven genomen tot overleg met de burgemeesters, betrokken wethouders en de gedeputeerde ten einde de toekomstplannen te bespreken en waar nodig van nadere toelichting te voorzien.

Vraag 7

Kunt u deze vragen gelijktijdig beantwoorden met de door u toegezegde brieven over deze fusie?

Antwoord 7

De toegezegde brief waarin ook het fusievoornemen van Zeeland en de hieraan gerelateerde spanning tussen bereikbaarheid en kwaliteit wordt betrokken, zal ik naar verwachting eind juni aan de Kamer sturen.

1) Brief aan Raad van Toezicht Ziekenhuis Walcheren door Comité Verontruste Medewerkers Ziekenhuis Walcheren, i.s.m. Comité Behoud Ziekenhuis Walcheren.
2) www.pzc.nl, Grove intimidatie van ziekenhuispersoneel, 22 april 2008.
3) Hoofdkoers Ziekenhuis Zeeland i.o. – Raad van Bestuur Oosterscheldeziekenhuizen en Raad van Bestuur Ziekenhuis Walcheren, 9 april 2008.