Onderzoek aangiften schietincidenten Irak afgerond

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft het onderzoek afgerond naar de aangifte over onregelmatigheden rondom het toenmalige onderzoek naar het schietincident op 27 december 2003 in Irak (zaak Eric O.). Het onderzoek betrof niet het schietincident als zodanig, maar uitsluitend de gang van zaken rond het toentertijd uitgevoerde onderzoek.

Een tweede -aanvullende- aangifte is gedaan met betrekking tot een schietincident dat op 7 december 2003 in Irak heeft plaatsgevonden. Dit incident zou, in strijd met de voorschriften, niet of onvoldoende bij de bevoegde autoriteiten zijn gemeld. Het Openbaar Ministerie concludeert dat er met betrekking tot de eerstgenoemde aangifte onvoldoende bewijs is, terwijl er ten aanzien van de aangifte met betrekking tot het schietincident van 7 december 2003 niet is gebleken van strafbare feiten.

Defensie is opgelucht dat deze lang slepende zaak nu is afgerond. Volgens minister Eimert van Middelkoop zijn "de conclusies van het Openbaar Ministerie, gebaseerd op zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek helder. Dat is goed voor Defensie en het betrokken personeel, waaronder adjudant van de Mariniers Eric O. We kunnen deze voor velen ongemakkelijke periode nu afsluiten en vooruit kijken naar het belangrijke werk dat de krijgsmacht, de Koninklijke marine en het Korps Mariniers verricht. De net aangevangen missie in Tsjaad en de bijna afgeronde operatie van Hr.Ms. Evertsen voor de kust van Somalië zijn daar goede voorbeelden van.