Europese Commissie: 'SMS-tarieven moeten omlaag'

De Europese Commissie gaat de hoge sms-tarieven aanpakken als de telecombedrijven niet snel zelf ingrijpen. Dat heeft Europees commissaris Reding op 12 juni 2008 toegezegd aan staatssecretaris Heemskerk tijdens de Europese ministerraad.

Heemskerk kaartte het probleem van de extreem hoge sms-tarieven 12 juni 2008 aan in de Europese ministerraad. De hoge tarieven zijn Heemskerk en de Tweede Kamer een doorn in het oog.

Heemskerk riep de Europese Commissie op snel iets te doen aan de hoge kosten voor mobiel dataverkeer. Voor Nederlanders in het buitenland is sms'en duurder dan in Nederland én duurder dan het Europees gemiddelde. Commissaris Reding stelt nu een ultimatum aan de telecomoperators tot 1 juli 2008. Ze hebben tot dan de tijd om iets aan de hoge tarieven te doen. De Europese Commissie publiceert op 15 juli 2008 een overzicht van alle tarieven in Europa. Blijken die dan nog onredelijk hoog dan neemt de Commissie maatregelen om de tarieven aan banden te leggen. Heemskerk gaf afgelopen week in de Tweede Kamer al aan dat hij hoopt dat de bedrijven het niet zover laten komen. 'Dan kan de Nederlandse consument mogelijk al in de zomervakantie profiteren van lagere prijzen', aldus Heemskerk.

Toezichthouder

Naast de sms-tarieven stond de discussie in de Europese ministerraad vooral in het teken van mogelijke extra bevoegdheden van de Europese Commissie op telecomterrein. Duidelijk werd dat de Commissie nauwelijks steun krijgt voor de oprichting van een nieuwe aparte Europese toezichthouder voor de telecomsector. Voor een betere Europese coördinatie moet volgens Heemskerk vooral de samenwerking tussen de nationale toezichthouders worden versterkt. Daarnaast pleitte de staatssecretaris voor een beperking van de bevoegdheden van de Europese Commissie, zodat de nationale telecom toezichthouders meer ruimte krijgen voor maatwerk.