Antwoorden op kamervragen van Zijlstra en Schippers over het opzeggen door de BOGIN van het transitieakkoord

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2852516

12 juni 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Zijlstra over het opzeggen door de Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN) van het transitieakkoord (2070820570).

Vraag 1
Wat is uw reactie op de opzegging van het transitieakkoord door de BOGIN?

Antwoord 1
Ik vind het jammer dat de Bogin het Transitieakkoord farmaceutische zorg 2008/2009 heeft opgezegd. De Bogin, een van de drijvende krachten achter het Transitieakkoord en de omslag naar een meer marktconforme ordening van de geneesmiddelensector, is steeds een gewaardeerde partner geweest. De redenen voor het opzeggen door de Bogin liggen vooral in de vormgeving en de door de Bogin verwachte effecten van het individuele preferentiebeleid dat een aantal individuele zorgverzekeraars met ingang van 1 juli 2008 voert. Aan de andere kant ben ik verheugd dat individuele zorgverzekeraars hun rol en verantwoordelijkheden hebben opgepakt. Hierdoor gaan de ontwikkelingen in de geneesmiddelensector sneller dan de partijen bij het Transitieakkoord bij de ondertekening daarvan hebben voorzien.

Vraag 2
Wat zijn hiervan de gevolgen voor de uitvoering van het akkoord? Wat betekent dit voor de premiebetaler? Kunt u dat toelichten?

Antwoord 2
Door het opzeggen is het Transitieakkoord niet beëindigd. De Bogin heeft aangegeven dat hij de lijn van mijn langetermijnbeleid in de farmaceutische zorg ondersteunt en dat hij aan de nadere concretisering en uitwerking blijft meewerken. De gevolgen voor de uitvoering van het Transitieakkoord zijn daarom beperkt. Financieel heeft het opzeggen van de Bogin vooralsnog geen gevolgen. Ik sluit niet uit dat er de komende tijd - in strijd met de afspraken in het transitieakkoord - op beperkte schaal prijsverhogingen zullen worden doorgevoerd door leden van de Bogin. De gevolgen daarvan zullen overigens naar verwachting meer dan gecompenseerd worden door (ook door Bogin- leden) doorgevoerde prijsverlagingen in reactie op het individuele preferentiebeleid van zorgverzekeraars. De financiële taakstelling voor het jaar 2008, zoals opgenomen in het Transitieakkoord, zal volgens de inzichten die ik op dit moment heb worden gehaald of zelfs in positieve zin worden overschreden. De premiebetaler zou daar van kunnen profiteren.

Vraag 3
Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat kosten niet worden verhaald op de premiebetaler?

Antwoord 3
Zie het antwoord op vraag 2.

Vraag 4
Is de huidige situatie voor u aanleiding om versneld over te gaan op een nieuw systeem? Zo niet, waarom niet? Zo ja, welk systeem? Wanneer wordt de Kamer daarover ingelicht?

Antwoord 4
Ik onderzoek op dit moment de mogelijkheden om versneld te komen tot het systeem (de eindsituatie) zoals ik dat heb geschetst in mijn op 15 januari 2008 aan uw Kamer aangeboden Langetermijnvisie farmaceutische zorg. Ik zal u vóór 1 juli 2008 van de uitkomsten daarvan op de hoogte stellen bij het aanbieden van mijn nader geconcretiseerde middenlangetermijnvisie farmaceutische zorg.