Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat er een stuurgroep ingesteld is

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2855149

12 juni 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat er een stuurgroep ingesteld is die zich bezig gaat houden met de voorlichting van allochtone vrouwen die zwanger willen worden (2070821270).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht ‘Veel bakerpraatjes onder allochtonen’?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het van de gekke is dat men in ons land zo veel te maken heeft met middeleeuwse bakerpraatjes rondom zwangerschap, dat het nog veel gekker is dat u daar een zak met belastinggeld voor een stuurgroep voor op tafel zet en dat men in plaats daarvan veel beter de massa-immigratie kan stoppen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Nee die mening deel ik niet. Elke zwangere in Nederland heeft recht op goede voorlichting over zwangerschap die de gezondheid van het kind ten goede komt. Dit geldt dus ook voor allochtone vrouwen. Doel van de stuurgroep zwangerschap en geboorte is om de hoge babysterfte in Nederland en met name in achterstandwijken aan te pakken en de verloskundige zorg te verbeteren. Goede voorlichting over zwangerschap staat hierin centraal.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het de eigen verantwoordelijkheid van allochtonen is om zich te ontdoen van middeleeuwse bakerpraatjes en dat de overheid daar geen zak met geld voor op tafel hoort te zetten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Nee die mening deel ik niet. Niet alleen allochtone vrouwen maar ook vrouwen met een lage sociaal-economische status zijn vaak niet op de hoogte van de risicofactoren die de gezondheid van het kind zouden kunnen schaden. Goede voorlichting is daarom van essentieel belang voor alle zwangeren en vrouwen met een kinderwens.

Vraag 4
Wat zijn de kosten voor deze totaal overbodige stuurgroep?

Antwoord 4
Voor de werkzaamheden en ondersteuning van de stuurgroep zwangerschap en geboorte heb ik op jaarbasis euro 400.000,- gereserveerd.