Van Bijsterveldt tekent voor Zeeuwse aanval op schooluitval

Op 2 juni jl. tekende staatssecretaris Van Bijsterveldt met onderwijsinstellingen en gemeenten uit Zeeland een convenant in het tegengaan van voortijdig schoolverlaten (VSV).

De Zeeuwse contactgemeenten gaan zich samen met scholen de komende jaren extra inspannen om het aantal scholieren dat zonder mbo-2, havo- of vwo-diploma de school verlaat terug te dringen met veertig procent. Dat is een afname van tien procent per jaar in de eigen regio.

Van Bijsterveldt is zeer te spreken over de Zeeuwse aanpak: 'Het is gelukt om één Zeeuwse aanpak met één pakket van maatregelen af te spreken. De verbeterde registratie met het landelijk, digitaal verzuimloket scheelt scholen werk en maakt het voor gemeenten mogelijk sneller in te grijpen. Dit is belangrijk, omdat spijbelen vaak de eerste stap is naar schooluitval. Ook Zeeland tekent er vandaag voor jongeren waar het kan bij de les te houden en ervoor te waken dat zij een goede schoolopleiding zouden mislopen. Ik teken voor de Zeeuwse aanpak: Er wordt hier pro-actief en zeer voortvarend samengewerkt. De Zeeuwse gemeenten tonen aan dat de geografische omstandigheden geen enkele belemmering hoeven te zijn om een stevig deltaplan te maken tegen de schooluitval'.

Eén van de speerpunten van dit kabinet is om het aantal nieuwe vsv-ers terug te dringen tot maximaal 35.000 in 2012. Dat is een halvering ten opzichte van het aantal uitvallers in 2002. De aanpak is daarbij gericht op het voorkomen van schooluitval. Vorig schooljaar maakte Van Bijsterveldt afspraken met 14 regio’s in Nederland om het aantal nieuwe én oude vsv-ers terug te dringen. Deze afspraken bleken succesvol. In de regio’s met wie zij afspraken maakte, bedroeg de totale daling 17%, waarmee het gestelde doel, een vermindering van 10%, ruimschoots werd gehaald. Van Bijsterveldt maakt de komende tijd nieuwe afspraken met alle regio’s in Nederland om het aantal nieuwe vsv-ers de komende vier jaar te reduceren met 40%.