De Vries ontvangt rapport over hulpprojecten

Honderdvijftig veteranen zijn voortdurend actief om humanitaire projecten op te zetten in landen waar zij ooit voor Defensie werkten. De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling en het Veteraneninstituut, ondersteunen deze projecten onder de naam ‘Veteranen met een missie’. Ze namen het initiatief tot een onderzoek waarin de verschillende plannen in kaart worden gebracht. Staatssecretaris Jack de Vries nam vandaag het onderzoeksrapport ‘Veteranen met een missie’ in ontvangst.

Twee onderzoekers, Fred Lardenoye en Rein Bijkerk, onderzochten 33 initiatieven. Dat is de helft van het aantal veteranenprojecten. Volgens Lardenoye pakt het humanitaire werk van de oud-militairen op twee manieren goed uit. Het helpt hen bij de verwerking van soms traumatische ervaringen. Daarnaast beschikken ze over specialistische kennis van het gebied en zijn bewoners.

De onderzoekers pleiten om deze initiatieven een plek te geven in het nazorgbeleid van Defensie en praktische hulp te bieden door hulpgoederen bijvoorbeeld mee te sturen met militaire transporten. “Voor deze veteranen stopt de missie niet. Ze willen nog iets met het land en met hun gevoel,'' aldus De Vries in een reactie. Hij ziet echter geen concrete rol voor Defensie. Het is volgens hem niet zinvol dit soort projecten in een bureaucratisch programma van de overheid te trekken.