Albayrak: Alleenstaande minderjarige vreemdelingen voor achttiende jaar terugsturen

Staatssecretaris Albayrak vindt het van het grootste belang dat alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor de achttiende verjaardag terugkeren naar het land van herkomst. Dit schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Om tegen te gaan dat AMV’s naar Nederland worden gesmokkeld is een pilot met Snelle Actieteams gestart, om mensenhandelnetwerken te beletten slachtoffers op het vliegtuig naar Nederland te zetten. In Nederland is de pilot ‘beschermde opvang’ gestart waar jongeren die (mogelijk) slachtoffer van mensenhandel zijn, besloten worden opgevangen. De Nederlandse overheid gaat praktische afspraken maken met autoriteiten van landen van herkomst ten aanzien van de daadwerkelijke terugkeer en overdracht aan bevoegde instanties.

Voor een aantal ex-AMV-en die inmiddels meerderjarig zijn en van wie de verblijfsprocedure nog niet is afgerond op het moment dat zij achttien jaar werden, geldt dat ze gedurende de behandeling van de aanvraag recht houden op verstrekkingen van de overheid.