Natuurgebied voor en door kinderen

"Wat hebben jullie hard gewerkt. En wat is het mooi geworden! Ik ben onder de indruk." Dit zei de minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) afgelopen vrijdag, 23 mei, tegen zevenhonderd schoolkinderen bij het evenement BioSfeerBouwen in Biddinghuizen (Flevoland).

De leerlingen van 26 basisscholen uit heel Nederland hebben een natuurgebied ontworpen, dat zij ook echt zelf hebben aanlegd bij het Harderbos in Biddinghuizen. Het is een 'doebos' van elf hectare. Hier kunnen kinderen de natuur ontdekken. De initiatiefnemers voor dit evenement zijn het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) en Natuurmonumenten. In 2007 bestond het NIBI25 jaar. Het BioSfeerBouwen is één van de lustrum-activiteiten. "Mijn complimenten voor dit mooie initiatief. Het laat zien dat kinderen zelf ook een steentje kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van natuur", aldus minister Verburg.

Verder zei ze: "Als minister van LNV vind ik het belangrijk dat kinderen veel buiten en in de natuur komen. Met de prachtige plannen die jullie hebben gemaakt en jullie harde werken van vandaag, hebben jullie iedereen een groot cadeau gegeven. We krijgen een mooi en waardevol natuurgebied. En ook een heel bijzonder stuk natuur, want het is niet alleen geschikt voor planten en dieren, maar ook voor kinderen."

Ooit was het gebied landbouwgrond. Er moest nog een hoop gebeuren om er een natuurgebied van te maken. In de afgelopen maanden zijn de scholen, samen met het NIBI en Natuurmonumenten hard bezig geweest met het ontwerpen van het gebied. Het resultaat is een afwisselend 'ontdekbos' met een uitkijkheuvel, een doolhof, een eiland dat te bereiken is via stapstenen, een speelheuvel, een vlonderpad door drassig gebied en uitdagende klimbomen.

En om het natuurgebied officieel te openen, takelde zij, samen met een kraanmachinist, in een kraanwagen een groot ooievaarsnest omhoog.