Brief aan Tweede Kamer bij aanbieding Politiejaarrapport 2007

Hierbij bieden wij u het Jaarverslag Nederlandse Politie (JNP) 2007 aan, inclusief de Kerngegevens Nederlandse Politie. Het jaarverslag geeft het resultaat weer van de prestatieafspraken die zijn gemaakt tussen de korpsbeheerders en de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie voor het jaar 2007.

Dit kabinet heeft als doel te komen tot vermindering van criminaliteit en overlast met 25 procent in 2010 ten opzichte van 2002. In het jaarverslag Nederlandse politie kunt u lezen welke bijdrage de politie in 2007 heeft geleverd aan deze doelstelling. Uitgangspunt van het kabinet is dat veiligheid alleen gecreëerd kan worden door een efficiënte en effectieve samenwerking van alle partijen. De nadruk ligt op een combinatie van preventie, bestuurlijke en strafrechtelijke handhaving en nazorg. Naast de politie en het openbaar ministerie wordt ook een belangrijke rol toegekend aan het lokale bestuur en de maatschappelijke organisaties. Dit blijkt onder meer uit het Bestuursakkoord dat dit Kabinet in 2007 heeft gesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een gezamenlijke aanpak van maatschappelijke problemen.

Uit de beleidsdoorlichting van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de prestatiesturing blijkt dat in de afgelopen jaren over het geheel genomen de politieorganisatie transparanter is geworden, de bedrijfsvoering van de korpsen verder is geprofessionaliseerd, er meer sturing in zowel het politiebestel als binnen de korpsen is gekomen en de dialoog en onderlinge aanspreekbaarheid in de veiligheidsketen is toegenomen (kamerstuk 2007-2008, 29628, nr. 69). Prestatiesturing heeft positief bijgedragen aan zowel het versterken van toezicht in het publieke domein als het versterken van de opsporing. Dit geeft ons vertrouwen dat de politiekorpsen mede door de landelijke prioriteiten 2008-2011 in de komende jaren verder kunnen werken aan een kwalitatief hoogwaardige en professionele politieorganisatie en aan een effectieve bestrijding van criminaliteit.

Voor de periode 2008-2011 hebben wij de volgende landelijke prioriteiten voor de politie vastgesteld; geweld, veilige wijken, jeugdcriminaliteit en risicojeugd en kwantiteit en kwaliteit aanpak criminaliteit. Hiermee is een duidelijke koppeling gemaakt tussen de afspraken en het door dit kabinet gestelde doel om de criminaliteit en overlast in 2010, ten opzichte van 2002, met 25 procent terug te brengen. Verder zijn de prioriteiten meer kwalitatief van aard, is er ruimte voor regionale en lokale invulling en is er aandacht voor een ketenbrede integrale aanpak.
De landelijke prioriteiten politie 2008-2011 zijn bij brief van 13 juli 2007 (kamerstuk 29628, nr. 50) aan de Tweede Kamer gezonden.

Naast de prestatieafspraken is er in het Jaarverslag Nederlandse Politie 2007 aandacht voor andere ontwikkelingen en resultaten, zoals de ontwikkelingen omtrent de samenwerkingsafspraken politie 2008, het politiebestel, politie in ontwikkeling en het tegengaan van radicalisering en polarisering.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN DE MINISTER VAN JUSTITIE,
EN KONINKRIJKSRELATIES,

Mevrouw dr. G. ter Horst Dr. E.M.H. Hirsch Ballin