PIANOo gaat voor minimaal drie jaar door

De kennis- en netwerkorganisatie PIANOo (Professioneel & Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers) gaat voor minimaal drie jaar door. Dat schrijft minister Van der Hoeven 19 mei 2008 aan de Tweede Kamer.

PIANOo is in 2005 opgericht om de naleving van de aanbestedingsregels te verbeteren en de aanbestedingspraktijk bij overheden te professionaliseren. PIANOo blijft in ieder geval tot 2011.

Aanleiding voor het besluit van de minister is de evaluatie van PIANOo van het economisch beleidsonderzoeksbureau EIM. Daaruit blijkt dat de gebruikers over het algemeen tevreden zijn over de diensten van PIANOo. De organisatie ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een belangrijke bron van kennis en ervaring voor inkopers bij publieke organisaties, aldus de onderzoekers. Wel blijkt dat PIANOo zich vooral ontwikkelde als een netwerkorganisatie en dat de kenniscentrumtaken achterbleven. Minister Van der Hoeven wil dat PIANOo zich de komende periode daarom nadrukkelijker manifesteert als een kenniscentrum.




TenderNed

In de brief geeft de minister ook aan dat TenderNed wordt vernieuwd. In 2009 is een systeem in gebruik dat voldoet aan de gebruikerswensen en geschikt is voor landelijk gebruik. TenderNed wordt door het ministerie van Economische Zaken ontwikkeld als hét systeem voor elektronisch aanbesteden in Nederland. TenderNed leidt tot vermindering van de administratieve lasten, uniformiteit in het aanbesteden en minder fouten. De nieuwe Aanbestedingswet verplicht aanbestedende diensten om hun aanbestedingen via TenderNed te publiceren. TenderNed verzorgt automatisch de EU-publicatie.

TenderNed wordt gerealiseerd met 'open source' standaarden en voldoet daarmee aan de e-overheidsrichtlijnen. De nieuwbouw van TenderNed wordt laagdrempelig. Bovendien wordt er goed naar het gebruikersgemak gekeken. Door de nieuwbouw is elektronisch aanbesteden met TenderNed tot oktober 2008 niet mogelijk. De website is wel bereikbaar. Vanaf begin 2009 worden weer elektronische aanbestedingen via de site gepubliceerd.