Onderwijs Bewijs: slimmer samenwerken van onderwijs en jeugdzorg

Als scholen en jeugdzorg beter samenwerken, krijgen jongeren eerder de zorg die zij nodig hebben. Zonder dat dit ten koste gaat van hun onderwijs. Ook is de kans op schooluitval minder groot.

Binnenkort start het Actieprogramma Onderwijs Bewijs. Het doel is om via wetenschappelijke experimenten kennis te krijgen over wat werkt en wat niet werkt in het onderwijs. Eén van de vier onderwerpen is de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van methodes waardoor scholen zorgleerlingen snel(ler) kunnen signaleren, en het ontwikkelen van methoden om deze jongeren snel en goed te kunnen helpen.

Pas als professionals uit meerdere disciplines samenwerken komt effectieve hulp voor kinderen en jongeren écht van de grond. Daarnaast zijn scholen vaak veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste opvang voor deze zorgleerlingen. Hierdoor is er minder tijd voor de kerntaak van de school, namelijk onderwijs verzorgen. Het is dus van belang dat scholen tijdig zorgleerlingen signaleren, maar ook snel de juiste zorginstanties inschakelen. De kans op schooluitval onder deze groep leerlingen is dan minder groot.

Actieprogramma Onderwijs Bewijs

Scholen én onderzoeksinstellingen kunnen gezamenlijk projectvoorstellen indienen. Voor het programma is ongeveer 25 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2007-2010.