Donner wil met ABU malafide uitzendbureaus aanpakken

"Ik ben niet zo'n visser, maar deze fuik is volgens mij bedoeld om werkgevers te vangen die malafide uitzendbureaus inschakelen," aldus minister Donner. Hij ontving de fuik op donderdag 15 mei van de Algemene Bond van Uitzendbureaus (ABU), samen met het plan 'Naar een sluitende aanpak'.

In het plan doet de ABU voorstellen voor een verplichte registratie en een private certificering van uitzendbureaus. Hiermee zou fraude van malafide uitzendbureaus kunnen worden ingedamd.

Volgens het plan van de ABU zou een werkgever, die een ongecertificeerd uitzendbureau inschakelt, ervoor aansprakelijk gesteld moeten worden dat het uitzendbureau het wettelijk minimumloon betaalt aan de uitzendkrachten die bij die werkgever werken.

"Het kabinet deelt de zorgen van de uitzendbranche over malafide uitzendbureaus," aldus Donner. "Ik ga met dit plan naar het kabinet. Wij gaan bekijken hoe de overheid kan aansluiten bij het particuliere iniatief van de uitzendbranche. Ik hoop daar op korte termijn vervolg aan te kunnen geven."

Donner wijst op de evaluatie van het vrij verkeer van werknemers uit de MOE-landen, die in mei naar de Tweede Kamer gaat. "In deze evaluatie kijken we of de afspraken hebben gewerkt die we vorig jaar met sociale partners hebben gemaakt om fraude en illegaliteit aan te pakken bij malafide uitzenders en inleners. Aan de hand van de resultaten zullen we bekijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn."

Minister Donner (foto Francis Lukombo)