Antwoorden op vragen van Kamerleden Joldersma en Schermers (CDA) over sterfte en longontsteking bij ouderen die anti-psychotische medicijnen gebruiken

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2845483 14 mei 2008 Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Joldersma en Schermers (CDA) over onderzoek naar sterfte en longontsteking bij ouderen die anti-psychotische medicijnen gebruiken (2070817500).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1
Heeft u kennis genomen van het onderzoek naar sterfte en longontsteking bij ouderen die anti-psychotische medicijnen gebruiken?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Hoe verklaart u het feit dat aan veel ouderen anti-psychotische medicijnen worden voorgeschreven met deze bijwerkingen?

Vraag 3
Deelt u de opvatting dat er te vaak naar het voorschrijven van anti-psychotica wordt gegrepen terwijl er ook een andere, sociale interventie voorhanden is bij ouderen met gedragsproblemen en bent u bereid hier iets aan te doen?

Antwoord 2 en 3
Het is niet aan mij om een oordeel te vellen of te vaak gekozen wordt voor een medicamenteuze behandeling in plaats van een gedragsmatige aanpak.
Het is aan de behandelend arts om –zo mogelijk in samenspraak met de patiënt zelf- de afweging te maken welke behandeling het meest aangewezen is.
Ik neem aan dat de uitkomsten van het betrokken onderzoek door de beroepsgroep(en) in hun overwegingen bij het voorschrijven van deze middelen betrokken zullen worden.

Vraag 4
Is bekend hoe vaak antipsychotica tegen de wil van de oudere patiënt wordt toegediend en hoe beoordeelt u dat in het licht van de nadelige bijwerkingen?

Antwoord 4
Op grond van de wet BOPZ zijn instellingen verplicht dwangmaatregelen en dwangbehandelingen te melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
De toediening van de betrokken medicatie wordt echter vaak niet als dwangmaatregel of dwangbehandeling gemeld aan de IGZ. In 2007 zijn er 189 toepassingen van dwangmedicatie gemeld door verpleeghuizen, verpleegunits en verzorgingshuizen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft recent in het kader van de campagne ‘Zorg voor Vrijheid’ ongeveer 60 verpleeg- en verzorgingshuizen bezocht. Daarbij is expliciet aandacht besteed aan gedragsbeïnvloedende medicatie. De uitkomsten van deze campagne zijn op dit moment in bewerking.

Vraag 5
Wanneer kan de Kamer nu eindelijk het voorstel van de regering voor een Wet BOPZ voor verpleeghuispatiënten ontvangen?

Antwoord 5
Een concept-wetsvoorstel Zorg en Dwang is inmiddels ter consultatie voorgelegd aan veldpartijen. De reacties van die partijen worden nu verwerkt, waarna het wetsvoorstel verder in procedure wordt gebracht. Ik verwacht het voorstel dit jaar aan de Kamer te kunnen aanbieden. Bij het 'Verbeterplan kwaliteit gehandicaptenzorg', dat op 26 maart jl. aan u is gestuurd, is als bijlage een richtinggevend kader voor het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen opgenomen. In het richtinggevende kader, dat trouwens ook ingaat op de veldconsultatie en het tijdpad voor het wetsvoorstel Zorg en Dwang, heb ik de ambitie uitgesproken dat zorgaanbieders, in aanloop naar de datum waarop het wetsvoorstel in werking treedt, alvast zo veel mogelijk elementen gaan gebruiken. Dat betreft zeker ook de inzet van psychofarmaca bij mensen met dementie.