Antwoorden op kamervragen over de gegevensverstrekking door gemeenten aan diensten op basis van de WGR

Antwoorden op kamervragen van het lid Heijnen (PvdA) over de gegevensverstrekking door gemeenten aan diensten op basis van de WGR.

Vraag 1

Mogen gemeenten sinds 1 juli 2007 geen gegevens meer verstrekken aan een samenwerkende sociale dienst op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR)?

Antwoord 1

De gemeenten waarnaar in de door u aangehaalde brief wordt verwezen zijn voor de uitvoering van bepaalde sociale diensttaken op basis van de WGR een samenwerkingsverband aangegaan, waarbij een openbaar lichaam is opgericht, genaamd RSD (Regionale Sociale Dienst) Bommelerwaard. Door de keuze voor dit samenwerkingsverband is een bestuursorgaan ontstaan dat als zogenaamde buitengemeentelijke afnemer recht heeft op gegevensverstrekking uit de GBA voor de taken die de gemeenten aan het bestuursorgaan hebben overgedragen.

Op 26 april 2007 heb ik aan het dagelijks bestuur van deze RSD Bommelerwaard een autorisatiebesluit verleend voor systematische verstrekking van gegevens uit de GBA. Met ingang van 1 juni 2007 worden via het landelijke GBA-netwerk aan de RSD Bommelerwaard gegevens uit de GBA verstrekt die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van zijn taak.

In die zin kan dan ook worden gesteld dat gemeentelijke sociale diensten niet minder toegang hebben tot de GBA-gegevens, de wijze waarop is alleen afhankelijk van de vorm van samenwerking die al dan niet wordt gekozen. In eerdere antwoorden op Kamervragen van het lid Verburg van 13 januari 2005 (nr. 1017) is hierover bericht.

Vraag 2

Wat is de reden dat diensten op basis van de WGR minder toegang hebben tot de gegevens van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van de aangesloten gemeenten dan afzonderlijke sociale diensten tot het GBA van de eigen gemeente?

Vraag 3

Deelt u de mening dat dit ongewenst is in het kader van de handhaving? Zo neen, waarom niet?

Vraag 4

Bent u bereid de wet- en regelgeving zodanig aan te passen dat gemeentelijke diensten en gemeenschappelijke diensten op basis van de WGR gelijke mogelijkheden hebben met betrekking tot de informatievoorziening? Zo ja, wanneer kunnen we de noodzakelijke wijziging van wet- en regelgeving tegemoet zien?

Antwoord 2,3 en 4

Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 1 is de toegang tot GBA-gegevens niet minder geworden. De toegang verloopt door het aangegane samenwerkingsverband via het opgerichte openbare lichaam. Een aanpassing van wet- en regelgeving is dan ook niet aan de orde.