Diploma halen op basis van werkervaring wordt makkelijker: kabinet start campagne `Weet waar je staat, vraag je ervaringscertificaat`

Op woensdag 14 mei geven staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het officiële startsein van de publiekscampagne “Weet waar je staat, vraag je ervaringscertificaat”. Met een ervaringscertificaat (evc) kunnen werknemers hun werkervaring in kaart brengen en laten waarderen. Ook ervaringen opgedaan in vrije tijd tellen mee. Daarmee is het mogelijk om eenvoudiger een vervolgopleiding te starten. De doelstelling is om 90.000 leer-werktrajecten en EVC-trajecten te realiseren vóór 2011.

Met een ervaringscertificaat worden competenties, kennis en vaardigheden van werknemers of werkzoekenden in beeld gebracht, erkend en gewaardeerd. Voor een ervaringscertificaat doorlopen de deelnemers een traject dat begeleid wordt door de werkgever of CWI/UWV en een erkende evc-aanbieder. Dit kan een regionaal opleidingscentrum zijn. In het dossier wordt de werkervaring van een deelnemer vastgelegd en gewaardeerd. Hiermee kan de deelnemer in aanmerking komen voor bijvoorbeeld vrijstelling(en) van een vervolgopleiding.

VNO NCW, CWI/UWV en FNV onderschrijven het nut van het ervaringscertificaat voor het bedrijfsleven en de werknemers. Tijdens de campagneaftrap laten zij zich vertegenwoordigen door respectievelijk de heren Nieuwenhoven, Timmermans en mevrouw Wind. Met ervaringscertificaten stijgt het opleidingsniveau van een organisatie en blijven medewerkers langer in dienst. Ook zetten werkzoekenden eerder de stap om een vervolgopleiding te starten.

De publiekscampagne start op zaterdag 17 mei op radio en tv en eindigt respectievelijk op 30 mei en 6 juni. In de televisiespotjes is een persoon te zien die in de samenleving mensen door het ervaringscertificaat letterlijk in hun werk ziet groeien. De tv-spots worden ongeveer 150 keer uitgezonden op publieke en commerciële televisiestations. In die periode worden ongeveer 360 keer radiospots uitgezonden op publieke en commerciële radiostations. Ook op internet wordt de campagne gelanceerd, onder andere via Windows Live Messenger en diverse populaire websites.

Meer informatie over ervaringscertificaten en evc-trajecten is te vinden op www.lerenenwerken.nl