Balkenende: Betrokken relatie met Suriname

'Nederland hecht sterk aan een betrokken relatie met Suriname. Zonder ooit het verleden te vergeten, willen we samen met u werken aan een betere toekomst', aldus minister-president Balkenende.

Minister-president Balkenende sprak tijdens de lunch met de president van Suriname, Venetiaan. Balkenende en minister Verhagen (BZ ) brengen op 13 en 14 mei 2008 een bezoek aan Suriname.

'Nederland betreurt het leed dat is veroorzaakt door slavernij en slavenhandel. Daarover is namens de Nederlandse regering al eerder spijt betuigd. Die woorden blijven vanzelfsprekend gelden', zei minister-president Balkenende.

Volgens Balkenende delen Suriname en Nederland een bewogen geschiedenis. 'Ons gezamenlijke verleden van meer dan 300 jaar heeft veel sporen nagelaten. Sommige sporen zijn in het geheugen gegrift en kunnen nooit meer worden uitgewist.'

De twee landen 'hebben moeilijke tijden met elkaar gekend'. 'Er waren perioden dat we wel tegen, maar niet echt met elkaar spraken', zei Balkenende. Daarin is volgens hem de afgelopen jaren verandering gekomen, mede dankzij de bijdrage van president Venetiaan.

Betrokken relatie

'Nederland hecht sterk aan een betrokken relatie met Suriname. Zonder ooit het verleden te vergeten, willen we samen met u werken aan een betere toekomst', aldus Balkenende.

Suriname is voor Nederland een belangrijke verbinding met de regio. Mogelijk kan Nederland voor Suriname een portaal naar Europa zijn. 'Suriname en Nederland hebben elkaar in de 21e eeuw nodig, als gelijkwaardige partners', aldus Balkenende.