Defensie levert flink aandeel aan Dodenherdenking

Defensie heeft gisteren op vele plaatsen in ons land een inbreng gehad in de 63ste nationale herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogshandelingen en vredesmissies.

Tijdens de plechtigheid op de Dam in Amsterdam legde de commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, namens de krijgsmacht een krans bij het Nationaal Monument. Hij deed dat samen met de commandanten van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee. Minister-president Jan Peter Balkenende legde een krans in een gezelschap met onder anderen minister van Defensie Eimert van Middelkoop.

Op de vliegbasis Soesterberg werden de tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen van de militaire luchtvaart en de oorlogsslachtoffers uit het gelijknamige dorp herdacht. Staatssecretaris Jack de Vries vertegenwoordigde Defensie samen met representanten van landmacht en marechaussee bij de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. De marine herdacht zondag in Den Helder de gesneuvelden in de strijd op zee.
In totaal gaf de krijgsmacht acte de présence bij plechtigheden in meer dan veertig plaatsen in ons land.

De Nederlandse militairen in Afghanistan stonden eveneens op gepaste wijze stil bij Dodenherdenking. Zo nam het personeel van land- en luchtmacht in Kandahar twee minuten stilte in acht. In de provincie Uruzgan legde de waarnemend commandant van de Task Force in die provincie, Tony Keijsers, tijdens een plechtigheid op Kamp Holland een krans bij de recent gebouwde kapel. De twee minuten stilte werden ingeleid door het voorlezen van de namen van Nederlandse militairen die sinds vorig jaar in Uruzgan zijn omgekomen. Na het spelen van het signaal Taptoe brachten de aanwezigen de eregroet en was het twee minuten stil. Ook op Kamp Hadrian schonken de Nederlanders uitgebreid aandacht aan Dodenherdenking.

In Washington DC in de Verenigde Staten legden de plaatsvervangend chef de poste van de Nederlandse ambassade, mr. R. van Rijssen, en landmachtattaché kolonel drs. J.A. van der Louw een krans bij het Nederlandse Carillion. Dit was ooit een geschenk van ons land aan Amerika, als dank voor de bijdrage van de VS aan de bevrijding van ons land. De plechtigheid werd bijgewoond door ambassadepersoneel en hun familieleden, lokaal geplaatste militairen en de Nederlandse gemeenschap in Washington.