Toespraak bij het in de wei laten van de Natureluur

Toespraak namens minister Verburg door Directeur Generaal ir. A.M. Burger van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bij het in de wei laten van de Natureluur op 25 april 2008 in Zegveld.

Dames en heren,

Ik ben blij dat ik hier sta. Een dag als deze, daar heb ik herinneringen aan. Ik ben zelf opgegroeid op een melkveehouderij. In de lente als er weer voldoende gras was, werden de koeien na een lang stalseizoen weer in de wei losgelaten. Dat was een heugelijke gebeurtenis, want mijn vader was weer van een hele hoop werk in de stal verlost. Vandaag gaan niet alleen de koeien de wei in. Er komt iets mee. Op rupsbanden. Hij heeft in de stal al diensten bewezen, maar zijn proeftijd is over. We moeten nog afwachten of alle koeien zich door hem in de wei laten melken. Extra spannend dus.

Deze machine brengt meer herinneringen boven: de doorbraak die de melkmachine zelf ooit was. Ons gezinsleven, het leven van de koe en de sector veranderden er voorgoed door. Ik weet nog dat zelfs de dieren van de Fabeltjeskrant 'm fantastisch vonden, en dat wilde wat zeggen. Ik vind het belangrijk dat we ons dat realiseren. Jaap Gielen stond hier waarschijnlijk niet zo trots tussen ons in, als de oude vertrouwde machine er niet eerst geweest was. Zo gaat dat bij innovaties. Ze zijn stapelbaar.

Dit hier, is een futuristische machine. William Lee, uitvinder van de breimachine en Percy Spencer, ontdekker van de magnetron zouden er jaloers op zijn. Misschien wel kandidaat Nobelprijs. Vormgegeven vanuit een reële behoefte. Met overtuiging. Vormgegeven ook, met medewerking van wetenschap en markt. Geweldig dat de Animal Sciences Group èn het bedrijfsleven mee-investeren. Grotere betrokkenheid kun je niet krijgen.

De Natureluur is wat mij betreft het symbool voor de toekomst die de veehouderij tegemoet gaat. Een toekomst waarin veehouders als modern ondernemers de balans zoeken. Tussen de maatschappelijke behoeften, de noodzaak tot systeeminnovatie en ondernemerschap. Ik licht dat toe.

1. maatschappelijke behoefte

Het zal misschien nog even duren voordat een Natureluur in de avondzon dezelfde emotie oproept als een koe in de wei. Dat laatste is wel iets, waar we veel behoefte aan hebben. Koeien horen bij het landschap en onze identiteit. Koeien verbinden ons met onze omgeving:

De stadsmens die een grazende koe aankijkt, is een tevreden stadsmens. Dat geldt ook voor kinderen. Zij moeten dieren in het landschap kunnen zien. Mest ruiken. De geluiden kunnen thuisbrengen die horen bij het grazen. Zodat ze weten waar het voedsel vandaan komt. En last but not least: voor de koe zelf is het ook prima als ze volle uiers kan voorkomen.

2. systeeminnovatie

De Natureluur kan nieuwe stalconcepten een bijzondere dimensie geven. Zowel natuurboeren als gangbare boeren kunnen 'm inzetten. Daarbij heeft u nóg een wens, en dat is dat straks ook melkkoeien door natuurgebieden trekken. Of dat gaat lukken, zal de toekomst leren. Ik waardeer in ieder geval uw vasthoudendheid om deze uitvinding echt te laten werken.

3. goed ondernemerschap

Consumenten vinden het leuk een ambachtelijk product te koppelen aan wat ze meemaken in hun omgeving. Het geeft een positief gevoel als je de melk kunt kopen van de koeien die je 's zondags bij het fietsen of wandelen bent tegengekomen.

Daar komt bij dat deze machine de kosten voor de veehouder kan drukken, omdat de koeien vaker in de wei staan.

Ik rond af. De koe in de wei maakt ons op al deze manieren blij. Ik hoop dan ook van harte dat de Natureluur een succes gaat worden. Hopelijk kunnen veel meer veehouders profiteren van de ervaringen die u gaat opdoen. Mogelijk kunnen ze ook via het Praktijknetwerk Mobiel Melken worden uitgewisseld. Kennis delen met velen brengt ons allen vooruit. Ik ben trots op u en u bent terecht trots op dit product. Het heeft de potentie van een nieuw fenomeen.

Ik besluit daarom met een citaat uit het melkmachinelied van de Fabeltjeskrant. De Fabeltjeskrant heeft ook, net als de melkmachine, een revival achter de rug.

We geven een tien, een dikke tien
Voor ons nieuwe melkmachien
Fabriekaten broeders Bever
Beter kan 't niet
We geven een tien, een dikke tien
We geven de aller dikste tien
Want nimmer in ons koeienleven
Hebben we zo'n prima melkmachien gezien