Kennisgeving besluiten Maasvlakte 2: Ontgrondingenwet, Natuurbeschermingswet 1998 en Flora- en faunawet

Voor de aanleg van Maasvlakte 2 is landaanwinning in de Noordzee met een bruto-omvang van ongeveer 2.000 hectare nodig. Op grond van de ‘Ontgrondingenwet’ en de ‘Natuurbeschermingswet 1998’ moet voor de landaanwinning en de daarvoor benodigde zandwinning een vergunning te worden verleend. Op grond van de ‘Flora- en faunawet’ moet voor de activiteiten ten behoeve van de landaanwinning een ontheffing te worden verleend. Initiatiefnemer Havenbedrijf Rotterdam N.V. heeft hiertoe verzoeken ingediend. Op de hiervoor genoemde vergunningaanvragen is inmiddels definitief beslist.

Belanghebbenden die hun zienswijze tegen de ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht, of die redelijkerwijs niet verweten kan worden geen zienswijze naar voren te hebben gebracht, kunnen van 26 april tot en met 6 juni 2008 beroep instellen. Meer informatie over hoe beroep kan worden ingesteld, kunt u teruglezen in de bijgevoegde kennisgeving die onder 'Meer informatie' is te vinden. De documenten die betrekking hebben op deze en eerdere procedures, kunt u hier bekijken of downloaden.

PMR

De aanleg van Maasvlakte 2 is onderdeel van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft tot doel de mainport Rotterdam te versterken, maar ook de leefbaarheid van de regio Rijnmond te vergroten. Het project bestaat verder uit de bijbehorende verplichte natuurcompensatie: het realiseren van een bodembeschermingsgebied met rustgebieden in de Voordelta en de aanleg van 35 hectare nieuw duingebied. Om de leefbaarheid in de regio te vergroten wordt daarnaast 750 hectare natuur- en recreatiegebied aangelegd en zijn er initiatieven om het Bestaand Rotterdams Gebied te verbeteren. In de Planologische Kernbeslissing PMR heeft het Rijk de ruimtelijke voorwaarden vastgelegd voor de uitvoering van deze deelprojecten. PMR is een samenwerkingsverband van rijks- en regionale overheden en Havenbedrijf Rotterdam N.V. De verantwoordelijkheid voor de aanleg van Maasvlakte 2 ligt bij Havenbedrijf Rotterdam.