Bezoek minister-president Al-Thani van Qatar

'Qatar paart een indrukwekkende economische groei aan belangrijke hervormingen op het gebied van democratie en mensenrechten'. Dat zei minister-president Balkenende na afloop van zijn ontmoeting met minister-president Al-Thani van Qatar.

De ontmoeting met minister-president Balkenende in het Catshuis is onderdeel van het bezoek dat de minister-president van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabr Al-Thani van 23 t/m 25 april aan Nederland brengt.

Volgens Balkenende is er ruimte om de economische betrekkingen tussen Nederland en Qatar verder te intensiveren. Hiertoe hebben beide landen vanochtend een belastingverdrag ondertekend dat het makkelijker maakt om over en weer te handelen en investeren. Ook hopen de landen later dit jaar een investeringsbeschermings-overeenkomst af te sluiten.
De minister-president wees op de mogelijkheden voor Nederlandse baggerbedrijven in Qatar. Ook een samenwerking tussen de havens van Doha en Rotterdam moet nader bekeken worden.

Energie en water

Beide ministers-presidenten spraken over de mogelijkheid om verder samen te werken op het gebied van gas, zowel in Qatar als in Nederland. Ook willen de landen samenwerken op terreinen waar Nederland over veel expertise beschikt, zoals watertechnologie en watermanagement.

Democratie en mensenrechten

De dialoog tussen het Westen en de islamitische wereld was een ander onderwerp op de agenda. Balkenende complimenteerde minister-president Al-Thani: 'Hij leidt de regering van een land dat indrukwekkende economische groei paart aan belangrijke hervormingen op het gebied van democratie en mensenrechten. Qatar is daarmee een voorbeeld voor andere landen in de regio. Ik heb die ontwikkelingen bij een bezoek in 2005 zelf kunnen waarnemen'.

Midden-Oosten

In het gesprek kwamen ook onderwerpen van de buitenlandse politiek aan de orde, in het bijzonder het vredesproces in het Midden-Oosten en Iran. Balkenende benadrukte de bijzondere positie die Qatar inneemt binnen de Arabische wereld, waarbij het land spreekt met vertegenwoordigers van de Israëlische regering. 'De Nederlandse regering verwelkomt de constructieve rol die Qatar en andere Arabische landen spelen om toenadering tussen de partijen te bewerkstelligen.'