Toespraak ter gelegenheid van de opening van de Rijndeltaroute

Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), mw. G. Verburg, ter gelegenheid van de opening van de Rijndeltaroute, 24 april 2008.

Dames en heren,
Heeft u intussen om u heen gekeken? Dit markante rivierenlandschap is als een boek. Een groen boek, dat zich vanaf vandaag via een fietsroute laat lezen. Hij strekt zich uit over 1300 kilometer, dwars door Nationale Landschappen als de Gelderse Poort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van de Zwitserse Alpen, waar de Rijn ontspringt, tot aan de Noordzee, bij Hoek van Holland. Dat wordt vast een hit. Themaroutes zijn in. Begrijpelijk. Je fietst hier zó een hele vertelling in. Kilometer voor kilometer, lus voor lus.

Het is nog maar vijftig jaar geleden dat het Rijk begon met recreatiebeleid. Deze kabinetsperiode investeert LNV in het Netwerk van Landelijke Fietsroutes. Geld komt uit verschillende budgetten. Bij de Rijndeltaroute zit 125.000 € extra in bewegwijzering. De overheid heeft de opdracht om met het beleid in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Samen met burgers, medeoverheden en maatschappelijke organisaties. Omdat:

  1. de mens in deze globaliserende wereld identiteit in zijn eigen omgeving zoekt. En daarin zijn de verbinding met het landschap én de geschiedenis van het landschap bepalend.
  2. een groene omgeving gezond is. We kunnen niet zonder.
  3. ook de samenleving niet zonder burgers kan die met twee voeten in en vóór hun omgeving staan. Steden niet zonder groen kunnen. Platteland en toerisme niet zonder landschap kunnen.

In de huidige bestuurlijke verhoudingen zijn de provincies verantwoordelijk voor het in stand houden van recreatieve routenetwerken. Mevrouw Van der Kolk en mijnheer Van Engelshoven-Huls, u onderhoudt -via het ILG- fietsnetwerken als deze, of wandel- en vaarroutes. Dat maakt u tot regisseurs. Van Gelderse en Zuid-Hollandse landschappen. U bent het ongetwijfeld met mij eens dat de uitdagingen groot zijn.

Neem de tijd om deze fantastische route te fietsen. Boterhammen, drinkwater, regenjas, fototoestel en kinderen mee. Stap af bij de boomgaard, het schapenweitje of de streekboerderij. U ontmoet er bijzondere mensen. En doe het nu, nu er volop vrije dagen aankomen. Nu temperaturen stijgen en het hier op z'n allergroenst is. Of volgende week, als de Landelijke Fietsmaand van start gaat.

Dames en heren,
De Rijndeltaroute is hierbij geopend. Wie 'm met aandacht fietst kan veel verhalen, en dat heeft nu eens niets met afstand te maken.