Albayrak: al het mogelijke om terugkeer naar China te bevorderen

Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft extra maatregelen genomen om te bevorderen dat de groep Chinese asielzoekers na afwijzing van hun asielverzoek terugkeren naar China. Dat schrijft zij vandaag mede namens minister Hirsch Ballin van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze maatregelen geeft de staatssecretaris invulling aan de wens van de Kamer om al het mogelijke te doen om te bevorderen dat de Chinezen na afwijzing van hun asielverzoek terugkeren naar China.

Het uitgangspunt dat mensen gedurende de behandeling van hun asielaanvraag niet in vreemdelingenbewaring gesteld worden, blijft overeind. Waar mogelijk wordt na de afwijzing van de asielaanvraag overgegaan tot vreemdelingenbewaring. Tijdens de detentie wordt door een speciaal ingestelde taskforce gewerkt aan het bevorderen van de terugkeer. Ook is contact gezocht met de Chinese autoriteiten om te zien of de samenwerking op het gebied van terugkeer kan worden geïntensiveerd.

Tijdens hun verblijf in de Tijdelijke Noodvoorziening Vreemdelingen (TNV) moeten de Chinezen zich twee maal per dag melden. Ook moeten zij blijven binnen de grenzen van de gemeente waar zij worden opgevangen . De staatssecretaris heeft de de vreemdelingenpolitie opdracht gegeven om te het toezicht rond de verblijfplaatsen van de vreemdelingen te intensiveren.

Van alle Chinezen zijn vingerafdrukken afgenomen. Wanneer zij zich toch aan het toezicht onttrekken en later in de illegaliteit worden aangetroffen kunnen zij door vreemdelingenpolitie en arbeidsinspectie worden geïdentificeerd. Ook dan zal waar mogelijk worden overgegaan tot vreemdelingenbewaring.

Het voor dubbeltellingen gecorrigeerde aantal Chinezen dat zich op basis van een vals gerucht heeft aangemeld bedraagt 770. Daarvan zijn volgens de laatst bekende momentopname inmiddels ongeveer 100 aanvragen afgewezen. Daarvan waren 70 afgewezen voordat de maatregelen in werking waren. Hen is aangezegd Nederland te verlaten. Het valt niet te voorkomen dat personen voorafgaande aan de afhandeling van hun aanvraag ervoor kiezen om de opvang te verlaten. Op dit moment zijn nog ongeveer 470 personen in beeld. Ongeveer 400 van hen verblijven op drie locaties in de Tijdelijke Noodvoorziening Vreemdelingen in afwachting van hun aanvraag. Van ongeveer 40 personen wordt de asielaanvraag op dit moment behandeld. Ongeveer 10 personen ontvangen opvang vanwege medische redenen of op beleidsinhoudelijke gronden. Ongeveer 20 personen zijn na de inwerkingtreding van de maatregelen in bewaring gesteld.