Staatssecretaris Heemskerk ambassadeur Haags 'Little India'

Staatssecretaris Heemskerk gaat helpen om het ondernemerschap in de Haagse wijk Transvaal verder te laten groeien. Het is de bedoeling dat de wijk op termijn uitgroeit tot het 'Little India' van Nederland.

De plannen met de wijk werden maandag 21 april 2008 bekend gemaakt tijdens de Haagse Participatietop. Hierbij waren ook staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en voorzitter Rinnooy Kan van de SER aanwezig.

Transvaal is een van de krachtwijken van het kabinet. 'Dit is een wijk die bruist van het ondernemerschap en ik wil graag helpen om de kansen van deze wijk te benutten en de problemen op te lossen,' aldus de staatssecretaris. Heemskerk bracht in januari 2008 een bezoek aan de wijk. Toen werd hij benaderd om ambassadeur te worden.

Bollywoodfilms

De gemeente Den Haag wil de aantrekkingskracht van Transvaal vergroten door onder de naam 'Little India' een multicultureel leisurecentrum met een culturele bazaar, een themahotel en wereldcinema voor Bollywoodfilms te starten, de Haagse Markt op te waarderen, binnenstedelijke bedrijventerreinen op te knappen en de Paul Krugerstraat als winkelstraat aantrekkelijker te maken.

Heemskerk stuurt op korte termijn een brief naar de Tweede Kamer waarin hij voorstellen doet om ondernemerschap in wijken te verbeteren. In de brief staan onder andere maatregelen voor verbetering van het vestigingsklimaat, veilig ondernemen en vermindering van de regeldruk voor ondernemers. In de brief staan ook de plannen voor landelijke uitrol van microfinanciering.

Woningcorporaties

De gemeente Den Haag besloot eerder deze maand om samen met de Haagse woningcorporaties 2,7 miljard euro te investeren in de vier Haagse krachtwijken. Den Haag is de eerste stad die een concrete uitwerking voor de aanpak van krachtwijken presenteert. Een van de onderdelen van de aanpak is stimuleren van ondernemerschap.