Antwoorden op Kamervragen over onderzoek naar de inzet van mosquito’s.

Vragen van de leden Kuiken en Bouchibti (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Jeugd en Gezin over onderzoek naar de inzet van mosquito’s.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht “Rotterdam stopt met nieuwe mosquito’s”? 1)

Antwoord: Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de huidige onduidelijkheid over het gebruik van mosquito’s ongewenst is?

Antwoord:

In het antwoord op kamervragen (kenmerk 2070810610 en 20708119500 van de leden Leijten en Langkamp (beiden SP) heb ik samen met de Minister van Jeugd en Gezin aangegeven dat wij geen aanleiding zien om, vooruitlopend op het resultaat van de in de antwoorden aangekondigde verkenning, maatregelen te nemen tegen het gebruik van het instrument. In deze zin is er geen onduidelijkheid over het gebruik van mosquito’s. Dit laat onverlet dat het gebruik van het instrument zorgvuldig overwogen dient te worden en passend binnen een breder jeugd- en veiligheidsbeleid dient te zijn. Het is dan ook aan te raden dat de gemeente op zeer zorgvuldige wijze komt tot besluitvorming hieromtrent en slechts mosquito’s gebruikt als andere redelijke maatregelen niet volstaan. Instemming door de gemeenteraad kan hiertoe bijdragen. Een gemeente kan dan ook tot de conclusie komen om, totdat de resultaten van de verkenning duidelijk zijn, geen nieuwe mosquito’s te plaatsen. Dit heeft de gemeente Rotterdam bijvoorbeeld besloten.

Vraag 3

Wat is de status van het door u aangekondigde onderzoek naar de inzet van mosquito’s en wanneer verwacht u dat de resultaten van dit onderzoek openbaar worden?

Antwoord:

De verkenning naar de inzet van mosquito’s, waaronder begrepen de juridische aspecten daarvan, wordt op dit moment uitgevoerd door het ministerie van BZK. Ik streef ernaar de Tweede Kamer voor het zomerreces hierover te informeren.

Vraag 4

Deelt u de zorg dat het gebruik van mosquito’s door particulieren kan leiden tot wildgroei, waarbij het middel bovendien geen onderdeel uitmaakt van een groter instrumentarium om overlast te bestrijden? Bent u bereid particulier gebruik te betrekken in het door u ingestelde onderzoek?

Vraag 5

Wilt u bij het onderzoek naar gebruik van mosquito’s door particulieren ook inventariseren of de huidige regelgeving voldoende mogelijkheden biedt om ongewenst gebruik en overlast te voorkomen? Bent u bereid eventuele gesignaleerde hiaten in de regelgeving te repareren?

Antwoord op vraag 4 en 5:

Ja, ik deel deze zorg. Toch heb ik op dit moment niet de indruk dat het gebruik van mosquito’s door particulieren op korte termijn zal leiden tot wildgroei. Bij gebruik van mosquito’s door particulieren in het publieke domein kan, indien sprake is van (geluids)hinder, op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) door de gemeente handhavend worden opgetreden. De leverancier van mosquito’s (Rhinegroup) vraagt voorafgaand aan de levering aan een particulier, of deze kan aantonen dat de mosquito geplaatst zal worden op eigen terrein en buiten gehoorafstand van openbare wegen en omliggende gebouwen of woningen. Dit element van particulier gebruik zal ik ook laten meenemen in de eerdergenoemde verkenning, in vervolg waarop ik regelgeving niet uitsluit.

1) RTV Rijnmond, 14 maart 2008. Een mosquito is een apparaat met een hoge zoemende toon om hangjongeren te verjagen.