Afscheidsceremonie op Kamp Holland

Op Kamp Holland in Afghanistan is zondagochtend 20 april om 09.00 een herdenkingsdienst gehouden voor de twee militairen die afgelopen vrijdag door een aanslag om het leven kwamen.

Bij het binnenkomen van de grote tent klonken de tonen van Dire Straits’ Brothers in Arms. Behalve de Nederlandse collega’s waren er ook Australische en Amerikaanse collega’s aanwezig.

Tijdens de dienst spraken commandant Task Force Uruzgan, kolonel Richard van Harskamp, commandant Battlegroup, Overste Cees de Rijke, dominee Wim Bos en humanistisch geestelijk verzorger Sietse Sinnema de aanwezige militairen toe.

De lichamen van de soldaat Mark Schouwink en de luitenant Dennis van Uhm werden na de dienst achter op een open vrachtwagen (zogeheten viertonner) in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. De wagen werd begeleid door militairen van de eenheid van de overledenen. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland stonden ruim achthonderd collega’s opgesteld voor een laatste (militaire) groet.

Bij het Australische transportvliegtuig (C130) werden de kisten door de naaste collega’s het vliegtuig ingedragen. Op het moment van het binnengaan van Mark en Dennis vlogen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in de zogeheten ‘Missing man formation’ over de aangetreden militairen. Als allerlaatste groet vloog de C130 over het kamp weg richting Nederland.

Op de verschillende bases in Afghanistan zijn condoleanceregisters geopend om de Nederlandse militairen de gelegenheid te geven hun omgekomen collega's Mark Schouwink en Dennis van Uhm te gedenken. De papieren registers liggen op Kamp Holland, Camp Hadrian en Kandahar Airfield. Er staan foto's bij van de twee gesneuvelden.