Donner: regelen waakverlof niet nodig

Een nieuwe regeling voor verlof om te waken bij stervende familieleden is niet nodig, aldus minister Donner. Er is al een aantal wettelijke mogelijkheden om verlof op te nemen in zo'n situatie.

"In de praktijk zal in dit soort situaties altijd sprake moeten zijn van maatwerk," aldus Donner. Een oplossing vinden voor een werknemer die verlof wil om bij een stervend familielid te waken hoort bij goed werkgeverschap en goed werknemerschap, zoals beschreven in het Burgerlijk Wetboek.

Werknemers kunnen vakantiedagen opnemen, of ze kunnen kiezen voor onbetaald langdurend zorgverlof. Dit zorgverlof biedt al de mogelijkheid om voor een ziek of stervend familielid te zorgen. Zorgen kan alle vormen van bijstand betekenen, dus ook bijvoorbeeld geestelijke ondersteuning.

Ook kunnen sociale partners regelingen treffen in CAO's. In 21% van de CAO's staan al afspraken over verlof voor stervensbegeleiding.

Antwoord op kamervragen van Agnes Kant (SP) over het ontbreken van wettelijke mogelijkheden om te waken bij stervende familieleden