Minister Donner pleit voor sociale bodem onder globalisering

Minister Donner pleit voor een verbreding van de verdragen van de International Labour Organization (ILO) over sociale bescherming. Met het leggen van een sociale bodem onder de globalisering kunnen werknemers wereldwijd onder menswaardige omstandigheden hun werk doen. Dit schrijft de minister naar aanleiding van de opening van de conferentie Decent Work for All: Van wens naar werkelijkheid.

Verdragen die sociale bescherming regelen zijn binnen de ILO vaak alleen door Westerse landen geratificeerd. Ontwikkelingslanden kunnen er meestal niet aan voldoen. Bovendien gelden ILO-verdragen alleen voor werknemers in de formele economie. Werknemers in ontwikkelingslanden werken vaak in de informele economie en kunnen op geen enkele sociale zekerheid een beroep doen.


Door gelijkwaardige voorwaarden te scheppen voor verschillende situaties worden werknemers het beste beschermd. Dynamische trapsgewijze Internationale Labour Organization (ILO)-verdragen vormen hierin een krachtig instrument. Elke trede betekent meer bescherming en verplichtingen voor het land dat het bekrachtigt. De westerse landen zullen meteen doorlopen naar de hoogste trede. Ontwikkelingslanden zullen soms jaren op de eerste trede blijven als zij zich verder ontwikkelen om omhoog te gaan. De eerste trede moet een minimale norm bevatten en zicht bieden op verbetering.


De Decent Work Agenda is het antwoord van de ILO op zorgen over globalisering, zoals oneerlijke concurrentie. Maandag 14 april 2008 heeft SZW, in samenwerking met de sociale partners, de conferentie Decent Work for All: Van wens naar werkelijkheid georganiseerd. Het doel van de conferentie is onder meer om de politieke relevantie van de ILO en haar Decent Work Agenda te vergroten.


Lees de volledige tekst

Boek Decent Work op de agenda. Nederland en de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (pdf)