Meer regionale samenwerking bij herontwikkelen bedrijventerreinen

De opbrengsten van nieuwe bedrijventerreinen moeten worden gebruikt om het herstructueren van oude bedrijventerreinen te financieren. Dat is de belangrijkste conclusie van de tussenrapportage van de Taskforce Herstructrering Bedrijventerreinen die onder leiding staat van Peter Noordanus. Vandaag zijn de bevindingen aangeboden aan Minister Cramer tijdens een werkbezoek aan de provincie Overrijssel.

Volgens de projectgroep is op regionaal niveau een samenhangende, economische ontwikkelingsstrategie voor bedrijventerreinen mogelijk, met voldoende aanbod aan verschillende soorten terreinen. Het verbeteren van bestaande bedrijventerreinen kan volgens de projectgroep goed worden gefinancierd uit opbrengsten van nieuwe terreinen. Het Rijk maakt daarom medio 2008 afspraken met de provincies over het aantal nieuwe terreinen per provincie.

Duur
De herstructurering van bedrijventerreinen is nu nog ingewikkeld en duur. Bovendien zijn er veel verschillende partijen bij betrokken. Minister Cramer en Minister Van der Hoeven hebben daarom de Taskforce Herstructuering Bedrijventerreinen ingesteld. De projectgroep geeft aan hoe de kosten van de herstructurering van verschillende projecten gedekt kunnen worden door andere projecten. Op deze manier moet herstructureren in binnensteden aantrekkelijker worden. In september zijn de aanbevelingen van de taskforce gereed. De aanbevelingen zullen daarna worden getoetst in pilotprojecten.

Download:
Infoblad 'Mooi Nederland: werken aan kwaliteit'