Bezuinigingen CWI en UWV gaan niet ten koste van basisdienstverlening

De bezuinigingen die het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zullen doorvoeren, gaan niet ten koste van de basisdienstverlening. Het gaat hier om structureel 127 miljoen euro aan bezuinigingen bij CWI/UWV vanaf 2012, waartoe het kabinet in reactie op de evaluatie van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI) op 19 oktober 2007 had besloten. De basisdienstverlening blijft op een voldoende niveau. De klanten krijgen een meer individuele benadering waarbij wordt gekeken hoe hij/zij zo snel mogelijk weer aan het werk kan komen. De algemene extra ondersteuning voor bepaalde groepen klanten (zoals allochtonen, arbeidsgehandicapten, oudere werknemers) verdwijnt.

Dit schrijven minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief over de invulling van de bezuinigingen door CWI/UWV, die zij naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Naar schatting van CWI/UWV zelf kosten de bezuinigingen ongeveer 1500 arbeidsplaatsen. Door mede te bezuinigen op management, logistiek en ondersteuning, blijft de basisdienstverlening volgens beide bewindslieden voldoende. De keuze voor een meer individuele benadering – zogeheten maatwerk – is bovendien de kern van moderne arbeidsbemiddeling. Men gaat uit van individuele mogelijkheden in plaats van te kijken naar wat mensen niet (meer) kunnen.

In plaats van het huidige aantal CWI’s (125) komen er 100 Locaties voor Werk en Inkomen (LWI’s). In deze lokale centra bundelen CWI/UWV en gemeenten hun dienstverlening op het terrein van werk en inkomen. Daarnaast wordt internet belangrijker in de dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers. Het kabinet ging in zijn reactie op de evaluatie van de Wet SUWI al in op de rol van de LWI’s. Deze centra bieden werkzoekenden en (lokale) werkgevers, anders dan nu, één aanspreekpunt voor werk en alles wat daarmee te maken heeft. Dit is duidelijker en gemakkelijker voor de klanten. Ze hebben niet langer te maken met verschillende loketten.