Vernieuwd label toont energiekosten consumentenelektronica

Consumenten kunnen eind 2008 bij aankopen van elektronica, zoals een LCD-scherm, duidelijk zien wat het energieverbruik van het apparaat kost. Het is ook mogelijk de terugverdientijd uit te rekenen. Dat staat in een convenant dat minister Cramer van Ruimte en Milieu vandaag medeondertekende met de elektronicabrancheorganisatie UNETO-VNI, Milieu Centraal, en elektronicaketen BCC.

Vooral van apparaten met een A-label is het verschil in energieverbruik nu vaak onduidelijk. Door technologische ontwikkelingen valt bijvoorbeeld meer dan 95 procent van de wasmachines onder het A-label, terwijl het energieverbruik tussen de apparaten verschilt. Door betere informatie te geven over apparaten die jaarlijks meer dan 22 € aan energie verbuiken, kunnen consumenten betere keuzes maken en gemakkelijker voor de energiezuinigste of voordeligste variant kiezen. Bedenker van het informatiesysteem of labellingsysteem zijn Milieu Centraal en BCC. Het energieverbruik van apparaten staat op prijskaarten en op de website van de keten. Door het convenant te ondertekenen stelt BCC dit systeem nu voor de hele elektronicasector beschikbaar. "Echt koplopergedrag", aldus de minister.

In Europa wordt ook gewerkt aan een labellingsysteem maar het kan nog twee jaar duren voordat dit is ingevoerd. De bewindsvrouw staat dan ook volledig achter het vernieuwde Nederlandse labellingsysteem. Cramer: "We hebben als kabinet als doel gesteld de energie-efficiëntie jaarlijks met 2 procent te verbeteren. Het doet me goed te zien dat de elektronicasector op deze manier een bijdrage hieraan levert."