Scenario’s voor grieppandemie

Minister Klink van VWS en zijn collega Ter Horst (Binnenlandse Zaken) hebben twee scenario’s laten uitwerken over de gevolgen van een wereldwijde uitbraak (pandemie) van een nieuw griepvirus.

De scenario’s zijn bedoeld om voorbereidingen te treffen voor de medische en maatschappelijke gevolgen van zo’n eventuele pandemie.

In het ene scenario zijn de medische en maatschappelijke gevolgen mild, in het andere ernstig. In het milde scenario overlijden in Nederland 5.000 mensen als gevolg van de pandemische griep. De duur van de griepgolf is ongeveer twintig weken.

Antivirale middelen

In de berekeningen voor het ernstige scenario is ervoor gekozen het effect van antivirale middelen en andere maatregelen weg te laten. Dit leidt tot een korter durende griepgolf (tien weken) met een veel hogere piek. Er overlijden in dit scenario in Nederland ongeveer 80.000 mensen, en tijdens de piek blijven 1,6 tot 4,8 miljoen mensen thuis.

Nederland heeft vijf miljoen kuren antivirale middelen in voorraad. Bij correct gebruik van deze virusremmers kan de ernst van de ziekte beperkt worden en de ziekteduur korter worden. Daarnaast heeft Nederland een contract gesloten met een fabrikant om een vaccin tegen de pandemische griep geleverd te krijgen zodra dat beschikbaar is. Het ontwikkelen van zo’n vaccin zal naar verwachting zes tot acht maanden duren vanaf het moment dat het nieuwe virus bekend is.