Oplevering van de 10.000ste 'W&R Woning'

Speech van minister van Economische Zaken, mw. M.J.A. van der Hoeven over samenwerking in de woningbouw bij de oplevering van de 10.000ste "W&R Woning" van de Koninklijke BAM Groep, Ypenburg, 7 april 2008

Dames en Heren,

Nooit had ik gedacht dat ik ooit de kampioen van het dartspel Raymond van Barneveld zou opvolgen. Die was immers bij de oplevering van de 5.000ste "Waarde & Riant Woning" van de BAM in 2002. U ziet, mijn leven zit vol verrassingen.

Nou zijn verrassingen juist wat u in de bouw zo veel mogelijk probeert te voorkomen. Want verrassingen zijn in uw vak zelden aangenaam.

Iedereen kent de gruwelverhalen wel, de problemen bij de oplevering van nieuwe woningen: deuren die niet in het slot passen, tegels die scheef zitten, ramen die niet sluiten, lekkages, kosten die de pan uitreizen.

Het zijn helaas veel voorkomende problemen. Volgens de Stichting Keurmerk Klantgericht Bouwen gaan de prestaties in de bouw de zelfs achteruit. Er worden méér fouten gemaakt bij de oplevering van nieuwbouwhuizen: het aantal gebreken per opgeleverde woning steeg het afgelopen jaar van 20 naar 25! Overigens doen de 120 bedrijven die het keurmerk mogen voeren, waaronder een vestiging van de BAM, het aanmerkelijk beter.

De bouwfouten leveren veel tijdsverlies, geldverspilling en hoofdpijn op voor bouwbedrijven, opdrachtgevers, architecten, aannemers, onderaannemers. En, niet te vergeten, veel hinder en ergernis voor de uiteindelijke bewoners of gebruikers.
Dat is niet goed voor de bouw. Het is niet goed voor de economie als geheel. En maakt woningen onnodig duurder.

Daar heeft u bij de BAM met het concept van de "Waarde & Riant Woningen" wat aan gedaan:
- Bouw vanuit één referentiewoning - maar wel veel mogelijkheden voor individuele keuze, ook op het gebied van (extra) duurzaamheid. U wilt zo veel mogelijk rekening houden met de wensen van de klant.
- Niet elke keer het wiel uitvinden - dat scheelt veel in de kosten. Initiatiefnemer Ate van der Zaag die hier aanwezig is wilde met W&R-concept inspelen op de vraag naar betaalbare woningen.
- Bouwproces in hoge mate gestandaardiseerd - u heeft het over een 'mobiele fabriek'. Niet de woning zelf is gestandaardiseerd, maar wel hoe je die bouwt.
- Werk vanuit vaste teams met vaste aannemers en onderaannemers die elk voor een deel van het bouwproces verantwoordelijk zijn.

Ik heb me laten uitleggen dat de mensen in de verschillende teams
- elkaar steeds weer tegenkomen,
- bouwproces goed kennen
- elkaar goed kennen,
- elkaar daardoor aanspreken op fouten
- en zich ieder verantwoordelijk voelen voor hun bijdrage aan het eindproduct.
De loodgieter of de legger van de funderingen kijkt wel uit om er een rommeltje van te maken als hij bij het volgende project weer dezelfde mensen tegenkomt!

Waar het hier om draait, is anders en beter samenwerken.
Dat vind ik een prachtig voorbeeld van innovatie.

En weet u waarom ik dat zo mooi vind?
Uw aanpak laat zien dat het bij innovatie uiteindelijk om mensen gaat.
Het zijn mensen die ervoor zorgen dat bouwbedrijven minder fouten maken in de bouw.

Dit is ook precies wat de Regieraad Bouw, waarvan een aantal leden hier aanwezig zijn, wil bereiken, namelijk: een cultuuromslag in de bouw. Dit betekent onder meer dat de faalkosten omlaag moeten en de kwaliteit omhoog.

Uw project toont ook aan dat duurzaamheid vele vormen kent. Natuurlijk let u op zuinig energiegebruik. U zorgt er zelfs voor dat u het wat beter doet dan de overheidsnormen op dat gebied. Dat is één vorm van duurzaamheid.
Maar uw nieuwe manier van samenwerken is ook een vorm van duurzaamheid. Beter samenwerken leidt tot minder fouten, en minder fouten betekent minder afval. Zo zie je dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. En het is nog goed voor ieders portemonnee!

BAM 139 jaar oud. 30.000 werknemers.
Toch menselijke maat niet vergeten.
Zo blijft uw bedrijf jong!

Ik wil hier alle betrokken bouwvakkers, aannemers, onderaannemers, projectontwikkelaars en architecten feliciteren met deze aansprekende 10.000ste woning. Felicitaties uiteraard ook aan toekomstige bewoonster van de Veendijk 24, mevrouw Tasdelen. Maar dat komt straks!