Minister Ter Horst: “Geen externen inhuren voor opgeheven functies”

“Functies die bij de vernieuwing en afslanking van de rijksdienst worden opgeheven, mogen niet worden overgenomen door externen. Wel kunnen consultants in specifieke projecten een nuttige rol spelen, zeker als ze optimale kwaliteit bieden. Als externe adviseurs echter de indruk geven dat ze de beleidsvorming of het management overnemen, zijn we op het verkeerde pad. Pertinent onjuist vind ik het als reguliere beleidstaken worden uitgevoerd door niet-ambtenaren”. Dat zei minister Ter Horst vandaag in Den Haag bij de opening van de Twynstra Gudde Haagse Kamers.

“Er zijn heel goede redenen om een extern adviseur in te huren. Maar er zijn ook veel redenen om dat niet te doen. En die worden helaas nogal eens vergeten. Ik vind dat we als overheid veel volwassener met de inschakeling van adviseurs moeten omgaan. Dan zouden we ook meer grip hebben op de externe inhuur, iets waar het nu aan schort”.

Redenen voor inhuur van externen kunnen volgens haar zijn: specifieke deskundigheid in huis halen, tijdelijk extra capaciteit inschakelen of een frisse bik van buiten (onafhankelijk oordeel, second opinion). Uitgangspunt is dat de externe adviseur echt iets moet toevoegen. Adviesbureaus zullen er rekening mee moeten houden dat de rijksoverheid terughoudender zal zijn bij de inhuur van externen dan in het verleden en kritischer zal zijn bij de daadwerkelijke opdrachtverlening.