Minister ontvangt rapport over racistische overlast in Waspik

De gemeente Waalwijk heeft moed getoond door dit onderzoek uit te laten voeren. Laten we hopen dat ook andere gemeenten uit deze zaak lering trekken. Zo reageerde minister Vogelaar voor WWI vanochtend bij het in ontvangst nemen van het rapport Racistische overlast in Waspik, Analyse van de aanpak en lessen voor gemeenten.

In het rapport worden de gebeurtenissen beschreven in het Brabaantse dorp Waspik, die vorig jaar hebben geleid tot de vlucht van een Liberiaans gezin na anderhalf jaar te zijn gepest door een groep hangjongeren. Voornaamste conclusie uit het rapport is dat de instanties in Waalwijk (gemeente, jeugd- en welzijnswerk, politie) niets hebben gedaan met de vele meldingen van racistische pesterijen. Het onderzoek is uitgevoerd met ondersteuning van het interventieteam van FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

In het rapport staan aanbevelingen voor gemeenten, politie en instanties die willen voorkomen wat er fout ging in Waspik. Het gaat om aanwijzingen hoe om te gaan met spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en (dreigende) racistische overlast.

Download