Elektronicabranche levert bijdrage energiebesparing

Minister Cramer sprak tijdens het BCC seminar energiezuinige apparaten op 10 april 2008 over het belang van energiebesparing. Ook uitte ze haar waardering voor het feit dat de elekronicasector zelf de verantwoordelijkheid neemt om bij te dragen aan energiebesparing.

Ik heb met veel plezier de uitnodiging van het bedrijf BCC aangenomen om op dit seminar te spreken. Energiebesparing in het algemeen en in het bijzonder energiebesparing elektrische apparatuur is een absolute prioriteit in mijn beleid. Ook al omdat totale elektriciteitsverbruik ten gevolge van het gebruik van elektrische apparatuur toeneemt. En dat ondanks dat wasmachines, vaatwassers en koelkasten sinds 1990 enorm energie-efficiënter zijn geworden met percentages variërend van 35 tot 80 procent. Kortom, onze duurzame innovaties worden teniet gedaan door onze toenemende welvaart. En dan te weten dat de elektronicabranche tezamen met de producten die wij met zn allen kopen 10 procent van de totale CO2 uitstoot voor haar rekening neemt. Het is duidelijk, er is nog meer dan voldoende werk aan de winkel!

Want zoals u niet zal verbazen, past een toename van energieverbruik absoluut niet in mijn klimaat en energie ambities. Meer energieverbruik betekent meer uitstoot van broeikasgassen. Met alle gevolgen vandien: de aarde warmt op, het klimaat verandert, polen smelten, de zeespiegel stijgt, Nederland wordt natter en warmer...kortom, als we met dit tempo doorgaan, zijn we nog niet jarig. Het is alle hens aan dek. Overheid, bedrijven, burgers over de hele wereld; allen moeten de handen uit de mouwen steken om klimaatverandering tegen te gaan en onze ontembare honger naar energie nationaal en internationaal te beteugelen. Met de aantekening dat de westerse wereld hier absoluut een grotere verantwoordelijkheid heeft en moet nemen dan ontwikkelingslanden. Wij moeten leiderschap tonen, wij moeten arme landen helpen hun economische groei te vergroenen.

In het werkprogramma Schoon en Zuinig heb ik handen en voeten gegeven aan de klimaat en energie ambities van het kabinet: 30 procent reductie van broeikasgassen, een aandeel van 20 procent in onze duurzame energievoorziening en een energiebesparing van 2 procent per jaar in het jaar 2020.

Met tal van maatregelen denk aan groene fiscalisering concrete afspraken met alle sectoren van industrie tot bouw, van verkeer tot landbouw -, Europese emissiehandel, strenge Europese normen en verplichtingen en ruimte voor innovaties wil ik Nederlandse producenten en consumenten verleiden tot duurzame keuzes.

En dat geldt dus ook voor het energieverbruik van elektrische apparatuur! Vanuit Europa wordt er een tweesporenbeleid gevolg om het elektriciteitsverbruik van elektrische apparatuur te beperken. Enerzijds door energielabels en in de tweede plaats door de ecodesignrichtlijn.

Op dit moment zijn er energielabels voor een beperkt aantal groepen elektrische apparaten zoals wasmachines, koelkasten en drogers. Deze labels hebben tot doel informatie verstrekken aan de consument over het energieverbruik van apparatuur.
Het nut van het huidige label is beperkt door het beperkt onderscheidend vermogen in de energiezuinige klasse. Dit kan natuurlijk ook gezien worden als succes van het labelsysteem. Desalniettemin wordt er nu binnen Europa gewerkt aan een herziening van het labelsysteem en van de ecodesign richtlijn. Het is mijn inzet om in de ecodesign richtlijn ambitieuze eisen neer te leggen voor elektrische apparatuur. Voor de labelrichtlijn zetten we in op een update van een aantal productlijnen en de uitbreiding van het aantal labels. Zo streven we er bijvoorbeeld naar om ook voor televisies een energielabel op te nemen.

Gelukkig zit de elektronicabranche niet passief te wezen en lijdzaam op Brussel te wachten. En daarom ben ik zeer blij met een seminar als vandaag waaruit blijkt dat de sector zelf ook nadenkt over haar verantwoordelijkheid. En dus wil bijdragen aan energiebesparing. Er wordt op dit moment binnen de elektronische apparatuur branche al aandacht besteed aan energiebesparing. Zo hebben milieucentraal en BCC een systeem ontwikkeld voor bepaalde groepen consumentenelektronica waarbij voor de consument inzichtelijk wordt gemaakt wat de energieverbruikkosten van apparatuur is. Dit is absoluut koploper gedrag.

Het verstrekken van energieverbruikkosten aan de consument is een zeer bruikbare toevoeging aan het energielabelsysteem. Consumenten zijn vanzelfsprekend geïnteresseerd in de kosten: whats in it for me.... Dus moeten we mensen actief informeren: een op het oog dure wasmachine betaalt zich namelijk snel uit in de besparing op energiekosten. Kortom, we sparen milieu én kosten. Het inzichtelijk maken hiervan zal een bijdrage leveren aan energiebesparing in Nederland. Het verleidt de consument tot duurzame keuzes! Ik verwijs in dit verband ook graag naar de site van Milieucentraal: www.milieucentraal.nl.

Daarom ben ik zeer blij met het initiatief van BCC, Milieucentraal en de HIER campagne om de systematiek voor het berekenen van energieverbruikkosten te gaan uitbreiden en te gaan toepassen voor alle elektronica retailers. Om de andere retailers te vertegenwoordigen in de intentieverklaring wordt de verklaring ook door UNETO-VNI ondertekend.

In de intentieverklaring wordt door de partijen de intentie uitgesproken om voor het einde van het jaar een systeem ingevoerd te hebben waarmee alle elektronica retailers energieverbruikkosten informatie zullen presenteren.

Ik ondersteun dit initiatief van harte en zal daarom ook meewerken aan de ontwikkeling van het systeem. En dat zijn niet alleen mooie woorden, ik wil de daad bij het woord voegen en zal medeondertekenaar zijn van deze intentieverklaring.

Tot slot. We staan voor enorme uitdagingen de komende tijd. Ik ga voor groen, ik ga voor duurzaam. Maar ik kan het niet alleen. Daarom zijn initiatieven als dit seminar en concrete voorstellen en acties van de elektronicabranche bijzonder welkom. De positieve rol van groene koplopers als BCC met acties als de GroeneStekker, maar ook binnen het bedrijf door ontwikkeling van duurzame logistiek, verlichting, afvalscheiding enzovoorts sluiten naadloos aan bij mijn eigen groene ambities. Het is een voorbeeld van groen ondernemerschap ten top. Kortom, duurzaamheid moet je doen; stop talking, start walking!

Het is mijn overtuiging dat bedrijven die voorop lopen met duurzame initiatieven zelf een gouden toekomst tegemoet gaan met een groen randje. En andere inspireren én eigenlijk ook dwingen ook hun maatschappelijk verantwoordelijkheid te nemen. En om in stijl af te sluiten: met een triple A wasmachine of vaatwasser zorgen we voor een triple A klimaat! Dank u wel.