Sperwer oefent buiten militaire oefenterreinen

Een Sperwer, een onbemand verkenningsvliegtuig van de Koninklijke Landmacht, oefende voor het eerst buiten militaire oefenterreinen boven Nederland. De vlucht was vandaag tussen 13.00 en 17.00 uur boven de Veluwe. Een Alouette III helikopter van de luchtmacht begeleidde de Sperwer.

De trainingsvlucht werd uitgevoerd vanwege de samenwerking tussen het ministerie van Defensie en andere overheidsinstanties. Hierbij ondersteunt Defensie waar nodig civiele autoriteiten bij calamiteiten en handhaving van de openbare orde. Het verkenningstoestel heeft een speciale camera die zowel overdag als ´s nachts valt te gebruiken. De Sperwer is daarmee bijvoorbeeld in staat ontruimde stadsdelen vanuit de lucht te observeren en verdachte personen ongezien te volgen.

Na de lancering vanaf een speciale vrachtwagen kan de Sperwer een van te voren bepaalde route afleggen. Het toestel is echter ook met de hand op afstand te besturen. Na afloop van een missie landt het toestel met behulp van een parachute. Sperwers zijn ook in Afghanistan gebruikt om de Nederlandse Task Force in Uruzgan te ondersteunen.