Meer uren werken levert deeltijdwerkers straks extra geld op

Deeltijdwerkers die meer uren gaan werken, houden er volgend jaar extra geld aan over. “Als bijvoorbeeld iemand van 25 naar 30 uur gaat, betaalt die daarover belasting. Nieuw is dat deze werknemer er volgend jaar meer van overhoudt,” aldus staatssecretaris Aboutaleb dinsdag 8 april bij de presentatie van de Taskforce DeeltijdPlus. Deze werkgroep wil met name vrouwen met kleine deeltijdbanen stimuleren meer uren te gaan werken.

Het kabinet wil deeltijders, vooral vrouwen met een kleine deeltijdbaan, aansporen meer uren te gaan werken. Om dat te bereiken wordt de (aanvullende) combinatiekorting verhoogd en voor een deel inkomensafhankelijk gemaakt. Zo wordt het voor hen die in deeltijd werken en vaak minder verdienen dan hun partner aantrekkelijker om meer uren te gaan werken.

Volgens de staatssecretaris gaat het kabinet vrouwen niet dwingen meer te werken. “Maar ik wil wel zeggen: we hebben ze hard nodig". Hij richt zich met name tot vrouwen die geen kinderen hebben. Ook zij werken vaak in deeltijd en ook vrouwen die al uit de kleine kinderen zijn, blijven vaak hangen in kleine deeltijdbanen.

Nu verricht 73 procent van de 15-65-jarigen een vorm van betaalde arbeid. Het kabinet streeft ernaar dat op te krikken naar 80 procent in 2016. "Gebeurt dat niet, dan komt de betaalbaarheid van voorzieningen in gevaar," aldus de bewindsman.

De taskforce, onder voorzitterschap van Pia Dijkstra, wil een cultuuromslag in alle geledingen van de maatschappij tot stand brengen. Vooral werkgevers moeten meer oog krijgen voor deeltijders en hun talenten. De eerstkomende maanden gaat de taskforce praten met vrouwen, werkgevers, politici en de vakbeweging. In juli komt zij met een nader werkplan.

Meer informatie over de Taskforce DeeltijdPlus in Meer uren werken